Széchenyi István Közösségi Ház

2023.10.13. 14:07

Szülés utáni regeneráció: tabuk nélküli előadás várta az érdeklődőket Kecskeméten

A szülés utáni regenerációról tartott előadást Nagyhalmi Zsuzsa sportrehabilitációs tréner a Széchenyi István Közösségi Házban pénteken.

Lizik-Varga Katalin

Nagyhalmi Zsuzsa sportrehabilitációs tréner tartott előadást

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A terhesség és a szülés során a nők testében drasztikus változások mennek végbe. Ezeket a változásokat sokszor nehezen fogadják el az újdonsült édesanyák, sőt sokan nem is tudják, hogy mit tegyenek a testük regenerálódása érdekében. Fontos, hogy a szülést követően ne csak a csecsemőt vigye kontrollvizsgálatokra az anyuka, hanem a saját állapotára is odafigyeljen. 

A szülés utáni fizikai regeneráció egy komplex, hosszútávú folyamat, ami minden édesanyát érint. Az első hat hónap pedig minden anyuka szervezete számára kiemelten fontos a regeneráció szempontjából – vallja Nagyhalmi Zsuzsa.

Zsuzsa szülés utáni rehabilitációval és kismama tornával foglalkozik. Úgy gondolja, hogy már a várandósság alatt el kell kezdeni a tornát, mert mint mondta, erre lehet igazán jól építeni a szülés utáni rehabilitációt. 

Az alkalmon első lépésként a helyes légzés visszaállításának a technikáját sajátíthatták el a jelenlévők. Ugyanis mint az az előadáson kiderült – a nagy has miatt – a várandóság alatt felületessé válik a kismamák légzése. Ezért Zsuzsa szerint ez az első és a legfontosabb lépés a regeneráció szempontjából. Ha helyesen lélegzünk, a rekesz elindítja a gerincnek a stabilizációját, ez pedig az alap – tette hozzá a szakember. 

Az alkalmon természetesen többek között szóba került a súlycsökkenés és -növekedés témája, beszéltek az inkontinenciáról és a szétnyílt hasizomról is.   

Szülés után egy életre szól a regeneráció – hangsúlyozta Nagyhalmi Zsuzsa, de hozzátette, hogy az anyukák érdeke, hogy egészségesen és jó testi-lelki állapotban neveljék a csemetéjüket, ugyanis ez mindenki számára boldogságot hoz majd.

Zsuzsa beszélt a súlycsökkenés és -növekedés témájáról, az inkontinenciáról és a szétnyílt hasizomról is
Fotó: Lizik-Varga Katalin

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában