Fejlesztés

2023.10.11. 15:30

Régiós szereplővé léphet elő a kecskeméti Abraziv Kft. az új gyártócsarnokokkal – galériával, videóval

Szerdán adták át a kecskeméti Abraziv Kft. két új, egyenként 860 négyzetméteres gyártócsarnokát. A fejlesztés értéke több mint 645 millió forint, melyből mintegy 330 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatás a Magyar Multi Program keretében. A gyártókapacitás növelését és optimalizálását szolgáló beruházás egyben várhatóan a jövőre 40 éves családi vállalkozás export teljesítményének növelését is szolgálja.

Horváth Péter

Átadták a kecskeméti Abraziv Kft. két új, egyenként 860 négyzetméteres gyártócsarnokát

Fotó: Bús Csaba

A Paul Lechner utcai telephely bővítésének alapkövét január 30-án tették le. A vállalkozás hat éve működik a jelenlegi telephelyén. A két csarnok a gyártási folyamatok felosztását teszi lehetővé, melyben hangsúlyos szerepet kap a digitalizáció és az automatizáció. Az egyik csarnok a hatékony, tiszta üzemű végszereldei összeszerelésre nyújt lehetőséget. A másik egység a dinamikusan fejlődő szerviz üzletágat szolgálja majd. 

A szerviz eddig nem ideális körülmények között, az üzemtéren belül működött. A beruházással így a komplex vevőkiszolgálást is fejlesztik. Egy 50 kilowatt teljesítményű napelempark is a fejlesztés része. Ezzel a vállalat energiaigényének 20 százalékát fedezik. A pályázat tartalmazott forrást kutatás-fejlesztésére, amiből egy nagyteljesítményű őrlőmű kifejlesztését végezték el, aminek hasznát a takarmánygyártó üzemek élvezhetik. Ennek gyártása a végstádiumban van. Termelőeszközök beszerzésére is tartalmazott forrást a pályázat, ezekkel a darabolás-, hegesztés- és a szereléstechnológiát javítják.

Az Abraziv Kft. megrendelői köre az összeméréssel, keveréssel és darabosítással foglalkozó gazdasági társaságok, elsősorban takarmány- és tápanyaggyártó üzemek. A cég tevékenysége ezzel kapcsolatban az egyedi gépek telepítésétől a teljes technológiai vonalak kialakításán keresztül akár komplett gyártó- és keverőüzemek tervezéséig és kivitelezéséig terjed.

A másik terület, melyre az Abrazív Kft. fő tevékenységként tekint, az az ipari mechanikus fémfelület-tisztítás, különböző felülettisztító berendezések fejlesztése és gyártása. Ennek keretében a társaság különböző szemcseszórókat fejleszt és gyárt, főleg fémmegmunkálással foglalkozó partnerei részére, jellemzően egyedi megrendelésre. A technológia lényege, hogy a berendezés nagy sebességgel, felhasználási céltól függően, apró fémes vagy nemfémes szemcséket ütköztet a tisztítandó felületre, így távolítva el a szennyeződést róla. Az így kapott fémtiszta felület már hegeszthető, felületkezelhető, azaz megmunkálásra alkalmas.

Minőség, határidő, elégedettség

Turák József ügyvezető köszöntőjében kiemelte, hogy annak a cégnek, mely termeléssel, gépgyártással és szolgáltatás-értékesítéssel foglalkozik, kiváló minőségben és határidőre kell leszállítani termékeit, mindezt mindkét fél megelégedésére szolgáló áron. A beruházás ezt a három kulcsfontosságú szempont betartását segíti.

Mondik Zsolt ügyvezető köszöntőjében ismertette a beruházás részleteit, kiemelve, hogy az az export hányadot is növelheti. Jelenleg mintegy 25 százalékban gyártanak külföldi piacra, és 75 százalékban belföldre. Ezt az arányt szeretnék megfordítani, régiós szereplővé előrelépve. A fejlesztéssel olyan felkészültségi fokot ért el a vállalkozás, amivel a nyugat-európai szereplők méltó versenytársa lesznek. 

A Tesla beszállítói is

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében méltatta a vállalat teljesítményét, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt 40 évben mindig világos vízióval rendelkezett a cég. Párhuzamot vont a vállalat és a város fejlődésének üteme között, kiemelve, hogy mindkettő véges forrásból igyekszik elérni a legnagyobb fejlődést, keresve az innovatív megoldásokat. Elismerő szavakkal illette a céget azért is, hogy az agráriumból indulva váltak a hazai gépgyártás meghatározó szereplőjévé, és az autóiparban is megvetették lábukat, hiszen a Tesla beszállítói lettek.

Az eseményen mások mellett jelen volt Papp Zsolt György közös agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, dr. Salacz László és dr. Szeberényi Gyula Tamás országyűlési képviselők, Kovács Ernő főispán és Lévai Jánosné önkormányzati képviselő.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában