TOP

2023.10.11. 19:20

Márciusban nyit meg az Aranymonostor és látogatóközpont Bugacon – galériával

Márciusban nyit meg az Aranymonostor és látogatóközpont Bugac határában. A létesítményben a több mint tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált páratlan leleteket mutatják be. A több mint egymilliárd forintos beruházás első üteme a végéhez közeledik, mellette a fejlesztés második ütemén is dolgoznak a szakemberek. Ennek részleteiről szerdán bejárással egybekötött sajtótájékoztatón számolt be Szabó László, Bugac polgármestere.

Vajda Piroska

A látogatók a főépület körüli sétányon körbe haladva az Árpád-kori kolostorok évelő gyógy- és fűszernövényeivel ismerkedhetnek meg

Fotó: Bús Csaba

Az Évezredek útján, Aranymonostor és látogatóközpont turisztikai fejlesztése című projekt jelenleg megvalósítás alatt álló első üteme mellet elindult a második ütem is. Erre 232 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében. 

A fejlesztés során a szabadtéri színpad megépítésével megvalósul az épület eredetileg tervezett formája és létrejön a két nyitott, fedett tér, melyek közül az egyik egy szabadtéri színpadnak ad helyet, a másik pedig fedett rendezvénytérnek, köztük egy technikai helyiséggel. 

Ezen kívül megvalósul a Szerzetesek kertje, ami egy ismeretszerzést biztosító élményelemként jelenik meg az Árpád-kori települést és monostort bemutató látogatóközpont körül. A kert növényeire építve egyedi, gyógy- és fűszernövényes tematikájú kézműves foglalkozás színesíti a látogatóközpont által kínált programok sorát. A látogató a főépület körüli sétányon körbe haladva az Árpád-kori kolostorok évelő gyógy- és fűszernövényeivel ismerkedhetnek meg, élményszerű tudást szerezve a növények hatóanyagairól, gyógyászati használatukról, felhasználási lehetőségeikről. 

Az első ütemben elkészült parkoló és a látogatóközpont közötti gyalogos közlekedéshez szükséges járda kialakítása is a második ütemben valósul meg 

– részletezte a polgármester. 

Szabó László Bugac polgármestere
Fotó: Bús Csaba

Szabó László felidézte az első ütemben megvalósult beruházás részleteit is. Elmondta, a projekt a szerződéskötéssel 2017-ben indult. A megvalósításra 1,1 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást kapott a bugaci önkormányzat. A fejlesztést a Bács-Kiskun vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel közösen valósította meg. Az első ütemben épült meg a látogatóközpont épülete. A tájba illeszkedő fogadóépület külső megjelenése, építészeti megformálása lapos, kerek, rovátkolt ezüst oldalával a homokban fellelt pénzérmét idézi. Formája utal még az egykori kolostorok kerengőire is. Jelenleg a kiállítások megépítése zajlik. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a bugaci önkormányzat keresi a forrást és a lehetőséget egy további, harmadik ütem megvalósítására is, amelynek keretében az eredeti teljes turisztikai koncepció megvalósulhat. Így például egy olyan parkoló, kemping, amely lakókocsikat is tud fogadni. Ehhez épülne egy kiszolgáló épület mosdókkal, konyhával és egy kerékpárszerviz a kerékpárral érkezőknek. Ez a kiszolgáló épület lesz hivatott a nagyobb rendezvények kiszolgálására is. A tervek között szerepel még egy játszótér és egy kilátó építése is. A harmadik ütemben valósul meg a szentek útja és az ásatás is végleges formát kap. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában