Megemlékezés

2023.10.27. 18:08

Koszorúzást tartottak Kecskeméten II. Rákóczi Ferenc tiszteletére – galériával, videóval

Az esős idő sem szegte kedvét a a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság tagjainak, és idén is ünnepélyes koszorúzást tartottak a belvárosban.

Orosz Fanni Flóra

Az eső ellenére is ünnepélyes koszorúzást tartottak a belvárosban

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Katona József Emlékház baráti köre, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság októberi rendezvényére a Hírös Agóra Kecskeméti Ifjúsági Otthon épületében került sor, előtte pedig megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartottak II. Rákóczi Ferenc tiszteletére a Pálfy Gusztáv szobrászművész által készített emléktáblánál. 

A koszorúzási ünnepségen köszöntő gondolatokat először Székelyné Körösi Ilona fogalmazott meg, őt pedig Szabó Sándor tárogatóművész dallamai követték. Az ünnepségen megemlékezett még Ádám András, a Honismereti Egyesület vezetőségi tagja, és Kenyeres Dénes nyugalmazott alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti szervezetének elnöke is.

A megemlékezés és koszorúzás apropója: 1906-ban október 27–28-án hozták haza a fejedelem hamvait, és Kecskeméten is ünnepség keretében fogadták a hamvakat szállító vonatot.

A koszorúzás után 14 órától a Hírös Agórában Rákóczi-kultusz Kecskeméten címmel előadást tartottak, illetve beszámolókat hallhattunk többek között az Országos Honismereti Akadémia rendezvényeiről, és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság eseményeiről is.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában