Halasi Katolikus Napok

2023.10.05. 16:04

Hogyan nyíltak meg a Vatikán kapui a halasi csipke előtt?

A Halasi Katolikus Napok keretében, október 6-án, pénteken 17 órától a Kiskunhalasi Szent Péter és Pál apostolok templomában tart előadást Érszegi Márk, Magyarország Szentszékhez akkreditált volt diplomata munkatársa, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallás diplomáciáért felelős osztályának osztályvezetője.

Pozsgai Ákos

A képen Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere nyújtja át a halasi csipkét Ferenc pápának 2016. március 12-én, a Vatikánban a Szent Péter téren

Fotó: Pozsgai Ákos

Érszegi Márk ellátogat majd a halasi Csipkemúzeumba is, ahol találkozik a halasi csipkevarró asszonyokkal, majd munkaértekezleten vesz részt, ahol a jövő évben esedékes halasi nemzetközi csipkekiállításról esik majd szó. A tervek szerint Olaszország lesz a díszvendég, a velencei csipkét mutatják majd be.

Érszegi Márk ezt követően 17 órától az alsóvárosi templomban vatikáni szolgálatáról és többek között arról tart előadást, hogyan zajlott annak a találkozónak az előkészítése és szervezése, amikor Ferenc pápa a római Szent Péter téren 2016. március 12-én személyesen vette át a halasi csipkét és a hozzátartozó ajándékokat Kuris István László kiskunhalasi alpolgármestertől.

A Vatikán-szakértő beszél majd arról, hogy mi Magyarország vatikáni nagykövetségének és a Külügyminisztérium vallásdiplomáciai feladata, mik egy pápalátogatás előkészületei, hogyan szerveződik egy személyes találkozás a Szentatyával, mit üzen a ma emberének Szent II. János Pál pápa, XVI. Benedek és Ferenc pápa tanítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában