Kovács Sándor

2023.10.13. 19:49

Egykori igazgatójára emlékezett a félegyházi Móra gimnázium – galériával

Kovács Sándorra, a Móra Ferenc Gimnázium egykori igazgatójára emlékeztek a napokban a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megrendezett zenés felolvasóesten.

Vajda Piroska

A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban zenés felolvasóestet rendeztek Kovács Sándor emlékére

Fotó: Vajda Piroska

A pedagógust, költőt dr. Kása Zsuzsanna, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója méltatta. Az eseményen Rácz-Szabó Zoltán a számára legkedvesebb verseket szavalta el, a kecskeméti Ülő Bikák zenekar pedig megzenésítve adta elő a költeményeket. 

Dr. Kása Zsuzsanna egykori tanítványként emlékezett volt igazgatójára. Elmondta, az iskola történetének harmadik leghosszabb ideig tartó igazgatósága volt az övé. Több mint húsz esztendőt adott neki a sors e tisztség betöltéséhez. A nevéhez fűződnek olyan jelentős történések, mint az intézmény 150. évfordulójának megemlékezései, a tagozatos oktatás megteremtése, a muzsika ünnepének lehetővé tétele, az új épületszárny megszületése, vagy a keresztény tagozat indítása. Ezekre különösen büszke volt. Nyugodtsága, embersége mindig arra késztette, hogy türelemmel apró lépésekkel haladjon.

Szelíd, békeszerető, líraiságba hajló alkata legjobban verseiben fejeződött ki. 

Bár több kötetét is kiadták, mégsem tekintette magát költőnek – inkább olyan embernek, mint aki kiírta magából azt, ami fájt, amit szépnek, jónak tartott. Örült az élet megannyi szépségének, az ifjúságnak, az őt körülvevő világnak, a májusi szerenádoknak. Hihetetlenül szerette és tisztelte feleségét, akit nagy odaadással és szeretettel ápolt haláláig. Ez a helytállás példaként állhat mindannyiunk előtt – fogalmazott dr. Kása Zsuzsanna. 

Elmondta, nyugdíjazását követően az igazgató úr tanügyigazgatási tevékenységét abbahagyta, viszont az írói vénáját aktívan szinten tartotta. Sok versét a fióknak írta, de Rácz-Szabó Zoltán – ahogyan a mai alkalommal is tolmácsolja – több alkalommal szólaltatta meg Kovács Sándor versekbe rendezett szavait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában