Ünnepség

2023.10.20. 16:25

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Félegyházán – galériával

A Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium sportcsarnoka adott otthont az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett városi megemlékezésnek pénteken.

Vajda Piroska

A 9./c osztályos tanulók megemlékező műsora

Fotó: Vajda Piroska

A megjelenteket Rokolya Csaba, a középiskola igazgatója köszöntötte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom egy a szovjet elnyomásba belefáradt erős nemzet demokrácia iránti vágyából nőtt ki. Fiatal nők és férfiak, diákok, tömegek követelték, hogy vonják vissza a szovjet csapatokat, hogy demokratizálják a rendszert, és a kormány legyen sokkal függetlenebb a szovjet befolyás alól. Ezek az erőfeszítések az október 23.-i tüntetésben csúcsosodtak ki, amit a kommunista párt fenyegetésként élt meg, ezért azt erőszakkal leverte. Több ezer ember halt meg, ezreket börtönöztek be és közel 200 ezer magyar menekült el hazánkból. A forradalom hosszú évtizedeken át egy olyan pontja volt a magyar történelemnek, amelyről nem lehetett méltó módon megemlékezni. Az emberek által hozott áldozatok azonban az évtizedek elteltével is világosan jelezték a magyarok hazaszeretetét, a demokratikus berendezkedés és a szabadság iránti vágyukat és azt, hogy elkötelezték magukat egy szabad és jobb jövő iránt mind maguk, mind a gyermekeik számára. Ma, ebben a szebb jövőben, szabadon emlékezhetünk vissza az akkori eseményekre, a forradalom résztvevőire, hőseire – fogalmazott Rokolya Csaba.

Az igazgató köszöntőjét a 9./c osztályos tanulók megemlékező műsora követte. A műsor után a jelenlévők közösen vonultak át a Hősök Parkjában lévő 56-os emlékműhöz, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait. A megemlékezés a városháza aulájában a Czakó József-emléktábla koszorúzásával zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában