Beruházás

2024.05.16. 13:44

Alapkőletétellel indult az új 75 férőhelyes óvodai szárny építése Kalocsán

Az időkapszulával, amelybe a kisgyermekek által rajzolt óvodájuk is belekerül, üzenünk a jövőnek: a szülők, az óvó nénik, dajka nénik együttes vágya hamarosan megvalósul! Az óvodabővítéssel egy 150 gyermek befogadására alkalmas, korszerű intézményben nevelkedhetnek a gyermekek – mondta az ünnepélyes alapkőletétel előtt Juhászné Szabó Ildikó, Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje vezetője. Az új létesítmény a szintén 75 gyermeket befogadó Lurkópalota tőszomszédságában épül és várhatóan másfél év múlva készül el.

Zsiga Ferenc

A szerdai eseményen dr. Filvig Géza polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet.

Simon Zoltán alpolgármester, mögötte Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Filvig Géza polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke
A képen balról-jobbra: Simon Zoltán alpolgármester, Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Filvig Géza polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke
Fotó: Beküldött fotó

A város polgármestere felidézte, hogy 2020-ban műszaki leromlottságuk miatt kényszerültek bezárni a Kunszt utcai és az Újvárosi óvodát. A két romos állapotú óvodából 150 gyermeket kellett kiköltöztetni és biztonságos környezetben elhelyezni, ami óriási feladatot és nagy felelősséget hárított az önkormányzatra.

Forráshiányos volt a projekt, így a 132 milliós egyedi kormányzati támogatás segítségével indulhatott el a 75 gyermek befogadására alkalmas Petőfi Sándor utcai óvoda, a Lurkópalota építése. Az Ifjúsági Házban pedig 75 fő részére alakították ki az ideiglenes óvodai csoportszobákat, valamint az udvart is rendbe tették és játszóteret létesítettek.

A városvezető szólt arról is, hogy az új óvodai szárny építésére a nyílt közbeszerzési eljárásban az ország minden részéről érkezett 11 ajánlatból, a legkedvezőbbet egy kalocsai vállalkozás, a Generál kft. tette, így a 100 százalékos támogatású pályázati forrás zöme a városban marad, kalocsai vállalkozást, rajta keresztül kalocsai emberek megélhetését segíti. 

Filvig Géza, Rideg László, Font Sándor és Szabóné Juhász Ildikó az időkapszulát közösen helyezték el az alapkő felett
Fotó: Beküldött fotó

Rideg László, a már befejeződött TOP-os és a folyamatban lévő TOP Plusz pályázatokat is koordináló Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke a lezárult fejlesztési ciklusról szólva elmondta: „A teljes fejlesztési összeg 117 milliárd forint volt, ebből a vármegye valamennyi, tehát mind a 119 településére jutott forrás. A már lezárult ciklusban Kalocsa városában kicsit több mint 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés történt meg. Volt ebben iparterület kialakítása, óvodai fejlesztés, és emellett csapadék-víz elvezetésre irányuló projektek valósultak meg. A fejlesztések folytatására adott a lehetősége Kalocsának is. A város már beadta majd 1 milliárd forint értékben a sajátos nevelési igényű gyermekek elhelyezésére irányuló pályázatát, ami most van pontozás alatt, de várhatóan ebben is hamarosan eredményhirdetés lesz.

Kalocsa az 1 milliárdos energetikai fejlesztésre is benyújtotta a pályázatát, de nem feledkezhetünk meg a most alapkőletétellel induló 550 milliós óvodafejlesztésről sem 

– sorolta Rideg László.

– Most egy olyan alapkőletételnél vagyunk, ahol újabb három óvodai csoportszobával válik teljessé az óvodai fejlesztés, de Kalocsán a városvezetés gondoskodása a lakosságról a városüzemeltetés teljes spektrumát lefedi. Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat, ami az óvoda esetében másfél év – mondta Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője. 

Az ünnepség zárásaként Font Sándor, Rideg László, dr. Filvig Géza és Szabóné Juhász Ildikó az időkapszulát közösen helyezték el az alapkő felett. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában