Október 23.

2023.10.23. 20:20

1956 hőseit ünnepelte Kalocsa is – galériával

Kalocsán is városi ünnepséget tartottak hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából. A Szabadulás kútja emlékműnél rendezett megemlékezést a kalocsai önkormányzat és a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közösen szervezte.

Zsiga Ferenc

A képen balról: Dr. Látó Anita aljegyző, Simon Zoltán alpolgármester, Dr. Filvig Géza polgármester és Dr. Kiss Csaba jegyző

Fotó: Zsiga Ferenc

A dr. Raffainé Papp Henriette által összeállított ünnepi műsort a kalocsai Szent István Gimnázium 11./A osztályos tanulói adták elő. A 30 fős alkalmi színészgárda a hazafias témát és annak befogadását a saját tizenéves korosztályuk, a fiatalabb generációk aspektusából, érezhetően mély átéléssel közelítették meg. 

Az ünnepi megemlékezés szónoka Simon Zoltán alpolgármester volt, aki beszédében az 56-os szabadságeszmény hazai és nemzetközi társadalmi, illetve lelki mélységeit bontotta ki, számos klasszikust és a kor ismert politikusait idézve. − 1956. október 23-a igazi ünnep. Közelmúltunk egyik legdicsőbb napja, nemzeti történelmünk mérföldköve. Egy olyan forradalmi eseménysor és honvédő harc kiinduló pontja, amely az egész világot megrengette. A történéseit ismerjük, hőseit ma már az igazság fényében tiszteljük, üzenetét nem feledjük. Aki egy kicsit is tájékozott a mai nemzetközi politikai viszonyok egyre kuszáltabb világában, világosan láthatja, mennyire aktuálisak ezek a gondolatok, 1956 üzenetei: a hazafiság, a hősiesség, a szabadság, az igazságosság és a béke. Ha hűek akarunk maradni ezekhez az üzenetekhez, akkor mindent meg kell tennünk azért, hogy hazánkat, nemzeti érdekeinket minden körülmények között és mindennel szemben megvédjük – mondta a polgármester. 

Az ünnepség utolsó részében az önkormányzat, az egyházak, a pártok, egyesületek, társadalmi szervezetek, intézmények koszorút helyeztek el a Kalocsai Fegyház és Börtön falánál, a Szabadság kútja emlékmű mellett. A koszorúzás alatt úgynevezett koszorúzene szólt a Kalocsai Fúvószenekar előadásában. Kalocsa Város Önkormányzata nevében Dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester, Dr. Kiss Csaba jegyző, Dr. Látó Anita aljegyző helyezett el koszorút, majd a 26 különböző szervezet következett.

Az állami ünnepség záróakkordjaként bevonták a Területvédelmi Zászlóalj díszőrségét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában