Szent Mihály-napi Újbor Ünnepe

2023.09.23. 16:17

Több százan vettek részt a nemesnádudvari szüreti mulatságon – galériával, videóval

A borongós idő ellenére több százan jöttek el Nemesnádudvarra a hagyományos szüreti felvonulást megnézni szombaton délelőtt.

Márton Anna

Néptáncosok is felléptek a nemesnádudvari ünnepségen

Fotó: Márton Anna

Szeptember 22-24. között tartják a 36. Szent Mihály-napi Újbor Ünnepet, ahol a gasztronómiai élvezetek mellett színpadi produkciókkal, néptáncbemutatókkal is szórakoztatták a látogatókat. 

Az ünnepet úgy szervezték meg, hogy a hagyományos elemeket megőrizték, ugyanakkor igyekeztek minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget kínálni. Díszpolgári találkozóval indult a nap a nemesnádudvari hivatalban. 

– Megtárgyaltuk az elmúlt évet, illetve a jövő évi ünnepségsorozatunkat. Jövőre lesz a nemesnádudvari német ajkú lakosság betelepítésének a 300 éves jubileuma. A német ajkú lakosok 1724-ben jöttek Nemesnádudvarra és ennek keretében több rendezvényt tervezünk, de 2024 július 7-én tartjuk a nagy eseményünket. Az eseményen főzéssel is vártuk a résztevőket. Nyolc helyen van borkóstolási lehetőség, ami éjfélig tart – mondta a baon.hu-nak dr. Kovács István polgármester.

Az idő is kegyes volt, a reggeli eső megszűnt amíg vonultak a tánccsoportok délelőtt. A nemesnádudvari, a bácsbokodi, a hajósi és a szekszárdi néptánccsoportok bemutatóját követően felvonultak a nemesnádudvari és a hajósi borlovagrendek. Őket követte a borkirálynő egy lovaskocsin, majd érkezett a kistraktor melynek platóján két fiatal lány lelkesen taposta a szőlőt. A dézsában való taposás mellett mustot kóstoltattak a borlovagrend tagjai.

A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Bányai Gábor kormánybiztos, Kiskunhalas és térsége országgyűlési képviselője is. A szüreti felvonulásra érkezett vendégeket dr. Kovács István polgármester köszöntötte. A tradícióvá válás, a kiszámíthatóság és a folytonosság nagy érték a világunkban. A Szent Mihály-napi borünnep jeles nap településünk életében, alkalmat ad a találkozásokra, baráti beszélgetésekre, kikapcsolódásra – hangzott el az eseményen. A Szent Mihály-napi borünnep vasárnap ünnepi német-magyar nyelvű szentmise-boráldással folytatódik a borlovagok kíséretével, majd agapét tartanak a szentmise után.

Délután családi napra várják a vendégeket: arcfestés, ugrálóvár, mesebusz, futballmérkőzés szerepel a tervek között.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában