Képviselő-testületi ülés

2023.09.01. 15:57

Szobrot állítanak a szabadságharc kiskunfélegyházi hősének – galériával

A nyári szünet utáni első ülését tartotta csütörtökön a kiskunfélegyházi képviselő-testület a városháza dísztermében, ahol 17 napirendi pontról tárgyaltak.

Vajda Piroska

Képviselő-testületi ülés

Fotó: Vajda Piroska

Döntöttek többek között arról, hogy jövőre Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250. évfordulója alkalmából szobrot állítanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiskunfélegyházi születésű hőse, Boczonádi Szabó József honvédőrnagy, altábornagy tiszteletére. Boczonádi Szabó József a forradalomban vívott küzdelem, majd a megtorlás után 1861-ben Kiskunfélegyháza országgyűlési képviselője lett. 1869-től őrnagy a Magyar Királyi Honvédségnél, 1870-ben alezredes, 1873-ban ezredes, 1878-ban vezérőrnagy, 1882-ben a Ludovika Akadémia parancsnoka, 1883-ban altábornagy volt egészen 1884-es nyugdíjazásáig.

A szobor elkészítésére – Rosta Ferenc alpolgármester javaslata alapján – Rieger Tibor szobrászművészt kérte fel az önkormányzat. Az 5/4-es méretű bronz mellszobor a Kossuth utcán, a Bem József-szobor mellett kap helyet, jövőre, a március 15-ei ünnepség keretében avatják fel. A szobor elkészítésének és felállításának mintegy nyolcmillió forintos költségét az idei költségvetés általános tartalékából biztosítja a város.

A városatyák döntöttek továbbá a szeptember 11–22. között Félegyházára érkező Mobil Emlőszűrő Állomás telepítési helyszínének módosításáról is. A képviselő-testület még nyár elején határozott arról, hogy 1,3 millió forintot biztosít a szűrőbusz félegyházi kitelepüléséhez, illetve a felmerülő közüzemi díjakat is az önkormányzat fizeti. Helyszínként a Korond utcai Egészségközpont parkolóját jelölték meg. Időközben azonban kiderült, hogy a szűrőállomásként telepíteni kívánt nyergesvonató szerelvény parkolóba való bejutása, illetve elhelyezése a mérete miatt akadályokba ütközik. Ezért új telepítési helyszínként a városi sportcsarnok parkolóját jelölték meg, amit a képviselők is támogattak. A közel két hét alatt a Népegészségügyi Program keretén belül várhatóan mintegy 3500 hölgyet hívnak be vizsgálatra.

Engedélyezte továbbá a képviselő-testület a tavaly tragikus balesetben elhunyt 14 éves Berki Fanni szüleinek, hogy a baleset helyszínén, a Csongrádi út és a Liget utca kereszteződésénél emléktáblát állítsanak kislányuk emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában