Közlemény

2023.09.19. 06:50

Ragaszkodnak a gyermekorvosi ügyelethez Kiskunfélegyházán

Ragaszkodnak a gyermekorvosi ügyelethez Kiskunfélegyházán. Az ellátás várható megszüntetése okán levélben kért segítséget Csányi József, polgármester dr. Pintér Sándor belügyminisztertől és dr. Zentay Attilától, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójától – írta közösségi oldalán a városvezető.

Vajda Piroska

A házi gyermekorvosokkal egyeztetett Csányi József polgármester

Forrás: Csányi József polgármester Facebook-oldala

A polgármester közleményében olvasható, hogy Félegyházán és a hozzá tartozó környező településeken az ügyeleti ellátást jelenleg az önkormányzatok közösen biztosítják az Egészségközpontban. Ez az ellátási forma azonban az egész országban, így Félegyházán is állami fenntartásba kerül, az önkormányzatoknak nem lesz beleszólásuk a megszervezésébe.

Jelenlegi információik szerint 2023. november 1-től már Kiskunfélegyházán is az Országos Mentőszolgálat látja majd el ezt a feladatot, és ezzel egyidejűleg a tervek szerint meg fog szűnni a külön gyermekorvosi ügyelet Kiskunfélegyházán és a járási ügyelet úgynevezett „vegyes ügyeletként” fog működni, ahol a gyermekeket és a felnőtteket ugyanaz az orvos látja majd el hétköznapokon 16-tól este 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 8-14 óráig.

Félegyházán 6 gyermekháziorvosi körzet és 13 felnőtt háziorvosi körzet van, a tervezett vegyes ügyeleti ellátásra a háziorvosok komoly fenntartásokkal tekintenek, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyász végzettségű házi gyermekorvosoknak egyáltalán nincs tapasztalata a felnőttek háziorvosi ellátásában, és a felnőtt háziorvosok sem alkalmasak a gyermekek sürgősségi ellátására, hiszen praxisukban nem látnak el gyermeket, és még az eddig külön megszervezett ügyeleti ellátásban is csak a praxisuknak megfelelő korosztályt kellett ellátniuk – olvasható Csányi József Facebook-bejegyzésében. 

Így folytatja: városvezetőként és családapaként is minden eszközzel azon dolgozik, hogy Kiskunfélegyházán megmaradhasson a házi gyermekorvosok által ellátott külön gyermekügyeleti ellátás azokban az időszakokban, amelyet a helyi gyermekorvosok javasolnak. Mint írja, elfogadhatatlannak tartja, hogy a közel 40 ezer lakosságszámú Kiskunfélegyházi járásban – ahol a kórházban nincs kórházi gyermekosztály sem – megszüntetésre kerülne a mindig is önállóként működő gyermekháziorvosi ügyelet. 

Már csak azért is mert, a kiskunfélegyházi gyermekháziorvosi ügyeleten 2022-ben 1974 gyermeket láttak el, ami átlagosan hetente 38, naponta 5-6 gyermek ellátását jelenti.

 A városvezető szerint, ezek a számok is alátámasztják a külön gyermekügyelet létjogosultságát Kiskunfélegyházán.

A házi gyermekorvosainkkal történt személyes egyeztetést követően Csányi József levélben fordult dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez és dr. Zentay Attilához, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójához, hogy Kiskunfélegyházán a tervezett vegyes ügyelet mellett hétvégén és ünnepnapokon a külön gyermek háziorvosi ügyelet megmaradhasson, melynek megvalósításához szükség esetén pénzügyi támogatással is hozzájárul az önkormányzat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában