Beruházás

2023.09.29. 19:50

Minőségi közlekedést biztosít az új út Madaras és Katymár között – galériával

Megújult a Madaras és Katymár közötti út, több mint három kilométeres útszakaszt aszfaltoztak újra. A beruházás a Magyar Falu Program keretében valósult meg közel 200 millió forintból. A hangulatos ünnepélyes átadást pénteken tartották Madarason.

Márton Anna

Szalagátvágással zárult az átadó

Fotó: Márton Anna

A  Bácskai Zene és Tánc Egyesület néptáncosai vidám táncot roptak az elkészült új úton, majd következtek a köszöntők. Zsigó Róbert beszédében hangsúlyozta: amit vállalunk azt teljesíteni szoktuk. A mostani átadás egy folyamat része, amely akkor indult el amikor 2019 előtt amikor felújítottuk a Bácsborsód és Katymár közötti, nagyjából kilenc kilométeres hosszú utat, majd a következő lépésben ahol az az út becsatlakozott Katymáron Madaras felé elindultunk és felújítottunk egy szakaszt. Most ahol vagyunk ez egy újabb három kilométeres szakasznak a felújítása, ami nagyjából 190 millió forintba került. A folyamat nem ér véget, a tervünk az, hogy ezt az utat a lehetőségeinkhez mérten egészen a bácsalmási bekötőútig megépítjük. Nem egy átlagos átadó a mai, abban a tekintetben, hogy sikerült felújítani az utat, nem volt ez természetes, hiszen a szomszédban mégiscsak háború dúl és ennek következtében kialakult gazdasági nehézségek nehezítik az ilyen jellegű munkát. Minden olyan fejlesztésnek, amit sikerül megvalósítani még inkább örülni kell – fogalmazott a képviselő. 

– Az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb feladata az volt, hogy fejlessze a településeket, leginkább a kis településeket, tesszük ezt azért, hogy a kis településen élők is megfelelő körülmények között tudják igénybe venni az állam, illetve az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat. Madarason, Katymáron is nagyon sok olyan fejlesztést nyertek el és valósítottak meg, ami ezt célozza – tette hozzá a képviselő, végül megköszönte mindenki munkáját akinek része van abban, hogy átadhatják az utat. Továbbá kifejezte reményét, hogy az elkövetkezendő időszakban is lesz erejük, össze tudnak fogni, és segítséget is kapnak azért, hogy az útfelújítást folytatni tudják. Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy ebben a munkában is számíthatnak a segítségére.

Balla Csaba polgármester köszönetét fejezte ki az elkészült út miatt. A polgármester hírportálunknak hangsúlyozta, hogy az elkészült út minőségi közlekedést biztosít a madarasi, a katymári lakóknak, de természetesen az áthaladó közlekedőknek is. A kivitelezési munkák júliusban indultak el, a felújítást az útburkolat felfestésével egy nappal az átadás előtt fejezték be. Bíznak abban, hogy meg lesz az az erő és lendület, ami ezt az utat kiviszi egészen a bácsalmási elágazásig és a maradék nyolc-kilenc kilométer is hamarosan felújításra kerülhet.

Az átadási ünnepségen dr. Sztana Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatóságának vezetője ismertette az útfelújítás részleteit.

– A beruházást nem külső kivitelezővel végeztettük el, a Magyar Közút Bajai Mérnökségével dolgoztunk együtt. Az út két aszfaltréteget kapott, először 4,5 centiméter átlagvastagságban terítettünk meleg aszfaltot, majd erre 4 centiméter kopóréteget húztak a kollégáink. Ehhez összesen 3800 tonnányi aszfaltot építettünk be a burkolatba. Nem csak a burkolat újult meg, hanem az út környezete is, az árkokat, padkákat kitisztítottuk – mondta dr. Sztana Zoltán.

Hozzátette: a minőségvizsgálati laboreredmény szerint a munkát jó minőségben sikerült elvégezni, de természetesen nyomon követik a burkolat állapotát. Végül megköszönte a bajai mérnökség munkáját, akik nem voltak jelen az átadáson, mert egy hasonló projekten dolgoznak Dunafalva térségében.

Az átadási ünnepségen Róka Mihályné Ibolya néni Molnár György: Az úton című versét szavalta. Szalagátvágással zárult az esemény, közben stílszerűen a Meseautó film címadó dala szólt a hangszórókból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában