Koszorúzás

2023.09.24. 20:41

Megemlékezést tartanak Kossuth kecskeméti toborzó beszédének évfordulóján

Hétfőn 175. évfordulója lesz Kossuth Lajos Kecskeméten elmondott toborzó beszédének. Ennek emlékére a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a Kossuth-szobornál.

Sebestyén Hajnalka

Kossuth Lajos

Fotó: magyarnemzet.hu / illusztráció

A megemlékezés hétfőn 15 órakor kezdődik, melyre várják mindazokat, akik szeretnének részese lenni a múlt megidézésnek. Ez nem csupán helytörténeti évforduló; az esemény az 1848-49-es magyar szabadságharc történetének egyik fontos dátum is. 

Székelyné Kőrösi Ilona történésznek, Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület elnökének írásából megtudható: 175 évvel ezelőtt, 1848. szeptember 25-én a mai Városháza helyén állt régi Városháza épületében fogadta Kecskemét akkori elöljárósága Kossuth Lajost és kíséretét.

Innen vonultak ki a vásártérre, Kossuth híres kecskeméti toborzó beszédének helyszínére, ahol éppen országos vásár zajlott. Az esemény célja önkéntesek toborzása volt a szabadságharc védelmére. Ennek a látogatásnak az emléke sokáig élt a helybeliek körében és nagy része volt abban, hogy az 1848/49-et követő évtizedekben Kossuth és a szabadságharc kultusza eleven hagyományként volt jelen a városban. 

Kecskeméten a toborzó beszéd emlékét őrzi a Béke Általános Iskola homlokzatán látható emléktábla. Az 1848-as emlékezetes esemény is megerősítette azt a szándékot, hogy Kossuth Lajos halála után szobrot állítsanak a város központjában. Telcs Ede szobrászművész alkotását 1906-ban avatták fel.

A Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület a hétfői rendezvényén mindkét eseményről megemlékezik. Beszédet mond: Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus. Közreműködik: Ádám András helytörténeti kutató. A megemlékezésen részt vesznek a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai és a Béke Iskola diákjai is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában