Gyakorlat

2023.09.20. 06:50

Lótenyésztési felügyelő: komoly feladatok várnak a felsőszentiváni Vörös Milánra

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége új lótenyésztési felügyelővel bővült. A felsőszentiváni Vörös Milán gyakornoki idejét kezdte meg a szövetségnél, és a remények szerint néhány hónap átadás-átvételi idő után Málik Zoltán nyugdíjba vonuló kollégája területét, Bács-Kiskun és Tolna vármegyéket fogja átvenni. Az idei csikók jelölése során a kettejük közös feladatvégzése biztosítja a zökkenőmentes átállást. A különleges hivatásról kérdeztük az ifjú felügyelőt.

Rab Rita

Vörös Milán a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége új lótenyésztési felügyelője lett

Fotó: Beküldött fotó

− Mi a feladata egy lótenyésztési felügyelőnek?

− Mint, ahogy a megnevezésből is kitűnik, a lótenyésztést felügyeljük. Ez egészen a fedezőménekre megkötött szerződéstől, a csikóbélyegzésen át, a lóútlevél elkészítéséig tart. Nem mi, felügyelők állítjuk ki az útlevelet, mi csak a kellő adatokat gyűjtjük össze hozzá. Ebbe beleértve, a tulajdonos adatait, tartáshelyet, vagy éppen a ló teljes körű leírását és rajzolását. Emellett, a külföldről behozott lovakat is azonosítjuk, amelyikben van chip. Ez tovább bonyolódhat, ha nincs meg az útlevele, ilyenkor felvesszük a jelenlegi adatokat, és azok alapján lekérdezi a budapesti központunk. Egy szóval, sokrétű feladatkört látunk el.  

− Mekkora terület tartozik önökhöz?

− Én a nyugdíjba vonuló Málik Zoltán elődöm területét kaptam meg, azaz Tolna és Bács-Kiskun vármegyét.

− Miért választotta ezt a hivatást?

− Szerénykednem kéne, de nincs mire. Ez a munka választott engem tulajdonképpen. 2022 áprilisában megkerestek, hogy érdekelne-e a munka, azonban akkor még egyetemre jártam, és hátra volt egy évem. Rugalmasan álltak hozzám, már az egyetemi szakmai gyakorlatomat is a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségénél töltöttem. Azt szokás mondani, a jó dolgok maguktól jönnek, ezzel én is így jártam. Nagyon szeretem ezt a hivatást, és azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek a munkája a hobbija. 

− Hogyan alakult a lótartás az ellátandó területen? Nőtt, csökkent, esetleg stagnál?

− Ez számszerűleg nem határozható meg, nekünk felügyelőknek nincsen számszerű adatunk a lóállományról. Ez napról napra állandóan változik. Azt viszont látom, hogy sok helyen fordultam meg, ahol az első lovát vásárolta meg a tulaj, de sajnos olyan helyek is vannak, akik felszámolták a lovazást, de talán ez a kevesebb. 

− Hogyan telik egy munkanapja?

− Szerencsére egyáltalán nem monoton mindennapjaim vannak. A munkarendemet magam állítom össze. Általában egy egész hetet szoktam betervezni előre. Ha 3 munkanapot megyek a megyékben, akkor szükséges két irodai napot tartani, ahol a héten összegyűlt papírmunkát rendszerezem és továbbítom az adminisztrátorok felé feldolgozásra. Általában hétfőn és pénteken végzünk irodai munkát, és ezen a két napon szoktuk megszervezni és összerakni a heti teendőket. Ha egymáshoz közel eső helyekről keresnek, akkor előfordul, hogy egy nap 300-400 kilométert is megteszünk a vármegye határon belül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában