Programok

2023.09.24. 15:18

Hároméves születésnapját ünnepelte a Solti Komatál Közösség – galériával

Három éves születésnapját ünnepelte a helyi Komatál Közösség Solton, a Vécsey Károly Művelődési Házban. Khoór Krisztina, a közösség megalapítója csatlakozott a Magyar Művelődési Intézet programjához három évvel ezelőtt.

Lencsés P. Anna

Sokszínű programokkal készültek a születésnapra

Fotó: Lencsés P. Anna

Így indult el Solton is ez a közösség, amely az elmúlt években negyven családnak nyújtott segítséget, felelevenítve azt a régi hagyományt, amikor még szokás volt, hogy az újszülött világra jöttét követő időszakban, a kismama környezetében élők, barátok, ismerősök, szomszédok, rokonok naponta friss főtt étellel gondoskodtak az anyukáról és családjáról.

Khoór Krisztina összefoglalóan elmondta a csoport tevékenységéről:

– A gyermekágyi kismamákat segítjük, akik miután hazajönnek a kórházból általában héttől-tizennégy napon keresztül kapnak tőlünk meleg ételt, süteményt, ajándékokat. Csoportunk a közösségi oldalon található meg, közel 500 tagunk van, aki ebből aktív segítő, aki részt vállal a főzésben, az 30-35 fő. 

Többen olyanok is főznek, akik maguk is kaptak komatálat és miután már nagyobb lett kisbabájuk, szerettek volna az ő örömükből valamennyit visszaadni a közösségnek, így ők is komatálat ajándékozók lettek.

– A komatál adása úgy működik, hogy jelentkezik nálunk a babát váró család és miután megszületik a kisbaba, közzétesszük az online csoportunkban. Ezután a tagok megteszik a felajánlásukat, megírják az ételsort, amelyet ennek a családnak szánnak, ha szükség van, akkor a speciális igényekre is figyelve. Ebből összeállítom a heti menüt, hogy lehetőleg minél változatosabb legyen. Miután hazaérkezik a család, néhány nap elteltével indul a komatál, ezzel segítjük át a kismamát és a családját a kezdeti nehéz időszakon – összegezte Khoór Krisztina.

A szülinapi esemény változatos programokat kínált a résztvevőknek, Hosszú Zita népdalokat énekelt, a Teleki Néptánc Egyesület felnőtt és gyermek csoportja, valamint az Aranykulcs Bábszakkör előadása is nagy sikert aratott. Kovács Teodóra lelkipásztor interaktív előadást tartott, amelynek aktuális témája a gyereknevelés volt a digitális ellenszélben, mindeközben játéksarok, játszóház, ugrálóvár is várta a gyermekeket. A rendezvény a szülinapi csokitorta elfogyasztásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában