Gasztronómiai fesztivál

2023.09.04. 10:31

Ezer kiló felett: rengeteg tyúkhúst főztek meg Szabadszálláson – galériával, videóval

“Ej, mi a kő – anyám tyúkja” címmel rendezett kulturális és gasztronómiai fesztivált a szabadszállási önkormányzat. A háromnapos programsorozat keretében fogathajtó verseny, gyermekprogramok, fergeteges koncertek várták az érdeklődőket. A sorból a gasztronómia sem maradt ki.

Gulyás Sándor

A versenyre családok, baráti társaságok, civil szervezetek, vállalkozók, intézmények csapatai neveztek

Fotó: Gulyás Sándor

A hagyományteremtő tyúkpörköltfőző versenyre harminchárom csapat nevezett. A fődíj, az „Anyám tyúkja” vándorserleg volt. – A tyúkfőző versennyel tradíciót kívánunk teremteni a városban, ahol a Petőfi-kultusz ápolása mellett, célul tűztük ki a költőhöz köthető gasztronómia és kulturális hagyományok ápolását. Vissza kívánjuk hozni, megismertetni a hagyományos ételeket, ízeket, tekintettel arra, hogy a pörkölt a magyar konyha egyik ékköve – mondta el hírportálunk érdeklődésére Darabos József polgármester.

A versenyre családok, baráti társaságok, civil szervezetek, vállalkozók, intézmények csapatai neveztek. A szakácsok egy része a környező településekről érkezett, a bogrács mellé álltak a német Schönenberg-Kübelberg és az erdélyi Vargyas tesvértelepülések képviselői is, ám a főzők zöme szabadszállási volt. Az alapanyagokat a szervezők biztosították számukra.

– Minden tudásunkat összeszedtük, hogy megfeleljünk a zsűri által támasztott elvárásoknak. A hagyományos magyar tyúkpörkölt receptet kicsit újra gondoltam, és a roma konyhaművészetben használatos fűszerekkel egészítettem ki. Az étélbe kicsit több hagyma és rozmaring került – sorolta Csőke József pedagógus, a helyi iskola csapatának főszakácsa.

A verseny legidősebb nevezője a nyolcvanéves Bodor István volt, a legfiatalabb pedig tizenhárom. A helyi vadásztársaság színeiben induló Ifj. Csaplár Károly csirkepörköltet készített. – A család tagjaitól tanultam meg főzni. A hagyományos ízeket részesítem előnyben. Két éve, az első versenyemen bivalypörköltemmel harmadik helyezést értem el. Ezúttal csipkepörköltemmel szeretnék minél jobb helyezést elérni – fogalmazott a fiatal szakács.

Az elkészült ételeket Asztalos István vezetésével, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület tagjai véleményezték. – Az ételek minősége összességében kiválónak mondható. A egyetlen hiba az volt, hogy sokan főzték és nem pörkölték az ételeket. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölik a darabolt húst, és addig keverik, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. A sok lé rontotta a minőséget – értékelte az étkeket Várhelyi Miklós Venesz-díjas, Aranysapkás mesterszakács szakoktató.

A zsűri döntése alapján a legkiválóbbnak Szívós László bizonyult, megelőzve az erdélyi Vargyas és Fodor Zoltán csapatát. A fesztivál fődíját, az Anyám Tyúkja Vándorkupát, Csomák Lászlóné Cserzsi textilszobrász alkotását, a német testvérváros Schöneberg-Kübelberg vihette haza.

Leghigiénikusabb csapat címet Rupa Gyula, a legszebb tálalásért járó elismerést és a legidősebb indulónak járó díjat Bodor István vihette haza. Legfiatalabb versenyző, a különdíj tulajdonosa, Ifj. Csaplár Károly lett. Valamennyi résztvevő oklevelet kapott. Az elismeréseket Darabos József polgármester, Bencze Ildikó alpolgármester, a Petőfi Sándort megjelenítő színművész  Bánföldi Szilárd színművész és a zsűri tagjai adták át.

A tyúkpörköltfőző verseny mellett számos látványossággal és kulturális csemegével várták a szervezők az érdeklődőket. Egyebek mellett a Kecskemét Táncegyüttes és a Felső-Kiskunsági Folk Közösség mutatta be az Alföld című előadását a vásártéren. Vasárnap tartották meg a Petőfi Fogathajtó Vándorkupát, majd a Magyarok Étele verseny győztesei, Balog Martin és Pottondi Nándor adott számot tudományáról. A háromnapos rendezvényt a Kis lak áll a nagy Duna mentében című nótaest zárta.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában