Kecskemét

2023.09.29. 18:59

Csak egy épületrészét bontották le a BRG gyárnak

Egy 130 lakásos társasház állhat néhány éven belül Kecskeméten, a volt BRG gyár helyén. Az egykori telephely épületeinek nagy részét megtartanák, felújítanák, egy korábbi lépcsőházat azonban a napokban lebontotta a tulajdonos.

Sebestyén Hajnalka

Egy 130 lakásos társasház állhat néhány éven belül Kecskeméten, a volt BRG gyár helyén

Fotó: Bús Csaba

Kecskeméten a közép- és idősebb korosztály körében még ismerősen cseng a BRG gyár neve. Az egykori Budapesti Rádiótechnikai Gyár egy vidéki gyáregysége volt a kecskeméti BRG, mely 1961-ben kezdte el működését. A BRG nevéhez fűződnek a legendás MK-21, MK-22, MK-23, MK-27 és MK-29 kazettás magnók gyártása. A Békéscsabai úton lévő kecskeméti BRG gyár a kilencvenes években zárt be. 

A terület jelenlegi tulajdonosa a Park Home Kft., mely a Helló Ház Kft.-vel egy 130 lakásos társasház építését tervezi a volt gyár helyére. A részletekről Andrássy Attila és Üres Farkas Antal ügyvezető-tulajdonos számolt be hírportálunknak.

– Jelenleg a tervezési szakaszban állunk. A főépítész elégedettségét fejezte ki a szellősen kialakított, nagy belső kerttel megálmodott társasházunk kapcsán. Amint megvan a helyi jóváhagyás, annak birtokában nyújtjuk be az országos engedélyre kérelmünket. Pontos dátumot a kivitelezés megkezdéséről nem tudok mondani, mert nagyon sok mindentől függ, gondolok itt a családtámogatási rendszer változásaira, a korábbi kedvező építési hitelek változásaira, az éppen aktuális hazai és világgazdasági eseményekre – mondta Andrássy Attila.

A tervezett 130 lakásos társasház több épületből áll majd össze. A három, illetve négy emeletes épületek között újdonságként egy hatalmas, gyerek- és családbarát parkot alakítanak ki, amely egy nyugodt zöld oázisként szolgálja majd az ott élők mindennapjait. 

A 21. századi korszerű anyaghasználat, különleges építészeti megoldások, a minimál és loft dizájn jellemzi majd a városközponti közeli lakóparkot, ahol bőséges autó és bicikliparkolót alakítanak ki, valamint terveznek elektromos autók töltésére alkalmas töltőoszlopokat is.

– A meglévő épületek nagy részét megtartjuk és felújítjuk, a legmodernebb energetikai előírásoknak megfelelően korszerűsítjük. Egy sarokrészt, egy utólag hozzáépített lépcsőházat bontottunk csak le a napokban. Korábban pedig egy raktárcsarnokot bontottunk el. Várhatóan BB energetikai besorolású lesz a komplexum, megújuló energiaforrások bevonásával – mondta az ügyvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában