Szentmise

2023.09.04. 18:28

Bábel Balázs celebrált misét a garai kálvária és székelykapu átadóünnepségén − galériával

A garai Kálvária-dombra a környék településeiről is érkeztek vendégek a felújított stációk ünnepélyes átadására, a szentmisét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta vasárnap délután.

Márton Anna

A szentmisét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta vasárnap délután

Fotó: Márton Anna

A felújított kálvária stációk apropóján az érsek hangsúlyozta, hogy vármegyénkben több híres kálvária van, amelyek műemléki és vallási szempontból is rendkívül fontosak, mert Jézus Krisztus szenvedésére emlékeztetnek. Ugyanakkor a keresztény ember Jézus Krisztus szenvedését szemlélve, arról elmélkedve a maga bajait könnyebben viseli.

− Középkori szent mondja, hogy gondolj mások nagyobb szenvedéseire, hogy kisebb terhed könnyebbé váljék. Így vagyunk mi is. Megpróbáljuk, mert nem lehet tagadni, hogy van szenvedés, olyan, amit mi okozunk, és olyan is, aminek nem vagyunk közvetlenül az okai, de előbb-utóbb mindenkit elér. S, hogy azt miként dolgozza föl az ő hitén és lelki beállítottságán múlik. Számunkra ez a legnagyobb segítség, hogy Krisztus értelmet adott még a látszólag értelmetlennek is a szenvedésnek − mondta hírportálunknak dr. Bábel Balázs érsek. 

A szentmisén arra buzdított mindenkit, ha bánata van, menjen ki a kálváriára. Ő maga is, miután ismeri a stációk állomásait végig gondolja sokszor hogy melyik illik rá: az elesés, a kereszthordozás, a megfosztottság, a megfeszítettség. A koronavírus ideje alatt sokan a különböző stációkból merítettek lelkierőt.

Az ünnepségen részt vett Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, aki lapunknak kiemelte, hogy pár napon belül újra ünnepelnek Garán. − A hét közepén a vármegye által koordinált Terület-és Településfejlesztési Operatív program forrásból megvalósult kerékpárutat avattuk fel, ma pedig a megújult kálváriát és a templom előtti székelykaput áldotta meg dr. Bábel Balázs. Mondhatni, hogy a kerékpárút a testnek szól, a kálvária és a székelykapu a léleknek. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi kettő a lelki feltöltődés és megújulás helyszíne lehet a garaiak számára. Faa Béla polgármester munkájának köszönhetőek ezek a fejlesztések mind-mind a közösséget szolgálják, és mutatják a garai emberek összefogását, közösségük erejét − fogalmazott Vedelek Norbert.

A bukovinai székely ember erős identitástudattal rendelkezik. Ragaszkodik nemzetiségük jelképeihez, eseményeihez, szokásaihoz, ragaszkodik a székelykapuhoz, hangzott el a felújított székelykapu átadásán.

Antal Zsolt, a Garai Székelykör Egyesület elnöke ismertette a jelenlévőkkel a garai székelykapu történetét, mely széles összefogásnak köszönhetően jött létre 1995-ben. Miklós József, Miklós Vilmos, Fábián István, Pál József és még sokan mások emelték a kaput. Az eltelt 28 év alatt az erre járók megcsodálhatták, fotókat készíthettek róla, megemlékezések helyszíne volt. Mindig a középpontban állt, szerves része volt a falu életének. Állapota a közel 30 év alatt leromlott, a három éve megvásárolt faanyagot idén kezdték el feldolgozni, megmunkálni az erre jelentkező férfiak.

A felújítás augusztusban elkészült. − Most közösen, együtt örülhetünk a megszépült székelykapunak. A kapu emlékeztet a múltra, jelenre, és hogy jövőnk is legyen. Büszkék vagyunk hagyományainkra − fogalmazott Antal Zsolt. Ezt követően Sziegl Janka és Sziegl Fanni kedves bukovinai dalcsokrot énekelt. A felújított székelykaput dr.Bábel Balázs érsek áldotta meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában