Tass/Alsószenttamás

2023.09.26. 17:00

A sakkról szóltak a napok az ÁGOTA Falvi táborban – galériával

Háromnapos sakktábort szervezett a szegedi Maróczy Géza Sportegyesület az ÁGOTA Közösséggel karöltve a tass-alsószenttamási ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban. A lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő gyermekek frissen szerzett tudásukat pontszerző sakkbajnokságon kamatoztatták.

Gulyás Sándor

A sakkozás, szellemileg frissen tart, lehet játszani csapatban is, egyedül is, akár online – emelte ki Puskásné dr. Kisbodri Cecília

Fotó: Sándor Judit

Több mint negyven, lakásotthonokban és nevelőszülői családokban élő, 8-18 éves korú gyermek vett részt a háromnapos táborban. A fiatalok az ország számos pontjáról, többek közt Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun, Nógrád és Komárom-Esztergom vármegyéből érkeztek ÁGOTA Falvára, hogy elsajátítsák a sakkjáték alapjait, illetve mélyítsék el meglévő tudásukat. A haladó sakkozóknak Juhász Ármin nemzetközi sakkmester tartott előadásokat arról, milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan kell úgy támadni a sakkban, hogy az sikeres legyen.

– Egy ilyen tábor óriási motivációt adhat a későbbiek során is. Aki most megszereti a sakkot és foglalkozik vele, a későbbiekben sokkal eredményesebben fog játszani. Az ÁGOTA Közösség fiataljai közt akadnak olyanok, akik a saját korosztályukban kifejezetten erős játékosoknak számítanak. Méltán bízhatunk abban, hogy lesznek még köztük címviselők – mondta el Juhász Ármin, a Centrum Sakkiskola vezetője, a világ második, Európa legfiatalabb, a Nemzetközi Sakkszövetség által elismert szakedzője.

A háromnapos tábor célja az volt, hogy a fiatalok elsajátítsák a sakkjáték alapvető szabályait, a tábor végére le tudjanak játszani egy partit. A haladók pedig továbbfejlesszék tudásukat, amiről akár komolyabb versenyeken is számot tudjanak adni.

– Sokat tudnak meríteni a fiatalok az életben is a sakkból, például a stratégiai gondolkodást, a higgadtságot. A játék előhozza belőlük azt, hogy tudjanak egy kicsit magukra koncentrálni és előrelátóan gondolkodni – mondta el Erdei Márk, az őszi sakktábor társszervezője.
A nevelőszülőknél élő tizenhét éves Kalamen Szilveszter Krisztián Tiszakécskéről érkezett a táborba. A fiatalember alsó tagozatos korában ismerkedett meg a sakkal, a lépéseket, a szabályokat osztálytársaitól tanulta meg.

– Szeretek győzni de úgy gondolom, veszteni sem szégyen. A szomszédunkban lakó bácsival szoktam sakkozni. A nevelőanyukám biztatására jöttem le a sakktáborba – sorolta Szilveszter.

Puskásné dr. Kisbodri Cecília, a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség főtitkára már több alkalommal vett részt az ÁGOTA Közösség sport eseményein, aki ezúttal a táborvezetői tisztet töltötte be.

– A program egyik nagy előnye, hogy a résztvevők élete egész nap a sakk körül forog, ami óriási motiváló erő a kezdők számára is. Egymást is tanítgatják a gyermekek, az is előfordul, hogy csapatokat alakítva, egymással megbeszélve teszik meg a lépéseket egy-egy játszmában. Így azok a gyermekek is bátrabbá válnak, akik egyébként kevésbé jártasak és merészek. A sakk üzenete az, hogy ez a játék mindenkié. A legfontosabb a csapatszellem elsajátítása és a játék öröme. Az, hogy a gyermekek az edzővel, a mesterrel együtt ringbe szállnak, óriási élményt jelentett számukra – emelte ki Puskásné dr. Kisbodri Cecília.

A táborozók a frissen szerzett tapasztalataikat egy, a sakktábort követő pontszerző sakkbajnokság keretében kamatoztathatták.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában