Kiskőrös

2023.09.25. 13:58

A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése is cél – galériával

Az Alzheimer világnap rendezvénysorozat csúcspontját jelentő, dr. Markó Gábor neurológus múlt pénteki előadására zsúfolásig megtelt a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Ház színházterme. Az Alzheimer világnaphoz csatlakozott a kiskőrösi Szenior Örömtánc Csoport, így az előadást a táncosok is figyelemmel kísérték, majd annak végén egy össznépi táncra hívtak mindenkit a Petőfi térre.

Zsiga Ferenc

A demenciáról tartottak előadást

Fotó: Zsiga Ferenc

A nagy érdeklődés minden szónál beszédesebben igazolta: az agyi funkciók beszűküléséhez, a magatartás megváltozásához, végül a szigorúan monoton, folyamatos progresszió következtében biológiai leépüléshez, az önellátásra való teljes képtelenséghez vezető rettegett betegség nagyon sokakat érint, vagy érdekel. A kiemelt figyelemhez hozzájárulhat az a súlyos megállapítás, hogy a betegség nem gyógyítható. Gyógyszeres tüneti kezeléssel viszont a funkcionális kapacitás megőrzése és a kórházi kezelés szükségessége késleltethető. 

Mielőtt az előadás elkezdődött, az érdeklődők közös sétát tettek a Petőfi tér szolidaritás ösvényén a demenciával élőkért, majd a Demencia megjelenítése a művészetekben című pályaművek kiállítását nyitották meg. 

Elismerés illeti Szabadi-Maglódi Kittit, a művelődési ház vezetőjét és munkatársait, amiért jó érzékkel fontosnak érezték, hogy a közszájon forgó, de mégis oly kevéssé ismert betegségről, a demenciáról, az időskori elbutulás leggyakoribb okaként ismert Alzheimer-kórról hasznos és hiteles információk jussanak el a lakosság minél szélesebb rétegeihez. 

A figyelemfelhívásnak, mozgósításnak fontos része volt, hogy még a nyár elején pályázatot hirdettek a témában, amelyre számos alkotás, több vers, novella, grafika, festmény, fotó, videó és a paverpol (textilszobrászat) technikáival készített alkotás született. Ezeket a színházteremben kihelyezett állványsoron tekinthette meg a közönség, de mint elhangzott, hétfőn a kiállítás az emeleti aulába költözik, ott szeptember 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők. 

A magas részvétel vélhetően nem csak a témának, hanem annak előadójának is szólt, ugyanis dr. Markó Gábor, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház adjunktusa, neurológus, gyermekneurológus szakorvos Kiskőrösről származik, a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett. A szakorvos a közösségi médiában is jelen van, létrehozta a „Lássa neurológus!”  Youtube csatornát, ahol a medicina mellett, a filmek iránti rajongásának hódol. Írással is foglalkozik, a témában Kiskőrösön meghirdetett irodalmi pályázaton is indult, második novellás kötete van előkészítés alatt.

A mintegy egy órás, Demencia a hétköznapokban és a művészetekben című, fotókkal, ábrákkal, grafikonokkal, a popkultúra népszerű személyiségeivel izgalmassá tett előadást terjedelmi okok miatt nehéz lenne visszaadni, ezért az olvasók figyelmébe ajánljuk dr. Markó Gábor és dr. Csupor Dezső, a szegedi Klinikai Gyógyszerészeti Intézet vezetője által útjára indított Kozílium című podcastot, ami mindennapos, köztük ezekkel az egészségügyi problémákkal is foglalkozik.

Mint az előadásból kiviláglott, az Alzheimer világnap globális kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikusan növekvő számára és a betegség stigmatizációjára. Ugyanis felismerték, össztársadalmi szinten kell eljuttatni azt az üzenetet: nagyon fontos a demencia korai felismerése és a korai diagnózis. Egészséges életmóddal nagy eséllyel előzhető meg az idősebb korban kialakuló demencia, de nem elhanyagolható a társadalom érzékenyítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására. A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése is cél, hiszen ez a betegség az öregedés szükségszerű következménye, ha demensek leszünk, azon nem lehet segíteni, a memóriazavar az öregedés folyamatának velejárója. 

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a kitűzött cél Kiskőrösön megvalósult, a résztvevők elmondása szerint a rendezvény egyes epizódjain túl a sok hasznos információt, tanácsot tartalmazó előadás is mély nyomot hagyott bennük. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában