Betakarítás

2023.08.26. 09:12

Sutulás és szőlőtaposás: a szüreti hagyományokat elevenítették fel Fülöpjakabon – galériával

A régi szüretek hangulatát idézték fel pénteken Fülöpjakabon ifj. Katona Attila bemutatókertjében. Az első alkalommal megrendezett, jótékony célú hagyományőrző eseményen a falu borát is elkészítették.

Vajda Piroska

Fontos célkitűzés volt, hogy a munkafolyamat valamennyi részét bemutassák, így a szüretet, a darálást, a sutulást, vagy éppen a szőlőtaposást is

Fotó: Vajda Piroska

A hagyományteremtő eseményre a vártnál is többen érkeztek. A vendégeket Bodor Sándor, polgármester köszöntötte, majd dr. Juhos Imre plébános áldotta meg a szüretelőket.  

A házigazda, Katona Attila érdeklődésünkre elmondta, a rendezvény ötlete egy éve fogalmazódott meg benne. Tavaly ugyanis rekord mennyiségű szőlője termett, aminek nagy részét elajándékozta. Mivel látta, hogy idén is jó lesz a termés, úgy gondolta, hogy megörvendezteti a helyi közösséget egy falusi szürettel. Főként a gyerekeknek szeretett volna örömet okozni, hiszen napjainkban egyre kevesebb a szőlő, a szüret, nincs lehetőségük megtapasztalni a termés betakarításának örömét, azt az összefogást, amit nagyszüleink egy-egy szüret alkalmával megélhettek. Fontos célkitűzése volt Attilának az is, hogy a munkafolyamat valamennyi részét bemutassák, így a szüretet, a darálást, a sutulást, vagy éppen a szőlőtaposást is.  

Ötletét Bodor Sándor, polgármester és Kovács Márta a faluház vezetője is felkarolta, így nőtte ki magát a rendezvény egy falusi szüretté, amely nem csak munkáról, hanem a szórakozásról is szólt. A falubeliek is örömmel fogadták a kezdeményezést, nagyon sokan felajánlásaikkal támogatták a szüret megvalósítását. Így volt, aki sparhelten palacsintát és krumplis pogácsát sütött a vendégeknek, tizenöt bográcsban pedig különféle pörköltek készítettek. Katona Attila azt is elmondta, látva a sok felajánlást és érdeklődést jött az újabb ötlet, hogy ha már ilyen sokan összegyűlnek a szüretre, akkor szervezzenek gyűjtést az újonnan átadott bölcsőde udvari játékainak a megvásárlására. 

A főszervező egy kvízjátékkal is készült, ami természetesen szürettel, a borokkal volt kapcsolatos. Harminc csapat, mintegy százhúsz versenyzője nevezett be a játékra. 

Katona Attiláról megtudtuk, hogy főállásban az építőiparban dolgozik, a kertészkedés és a borászat számára csak hobbi, kikapcsolódás. Újabb tervéről is beszámolt. Elmondta, hogy szőlő iskolázással is foglalkozik, így novemberben jótékonysági gyökeres szőlővásárt szervez. Az a célja, hogy az emberek minél több kerteben ültessenek szőlőt és hogy minél több családnál legyen ősszel szőlőszüret. 

Végezetül azt is elmondta, hogy az első jótékonysági szüreten készült fotókból a Falvak Éjszakáján kiállítást rendeznek. Filmet is forgattak a szüreten, mit szintén a Falvak Éjszakáján mutatnak be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában