Szent István-napi megemlékezés

2023.08.20. 16:24

Megáldották a vármegye kenyerét Kiskőrösön – galériával

A főtéri nagysátor alatt rendezték meg idén a Szent István-napi megemlékezést Kiskőrösön.

Barta Zsolt

A kiskőrösi főtéren az új búzából készült kenyeret kóstolták az ünneplők egy-egy kortynyi bor kíséretében

Fotó: Barta Zsolt

Tavaly a vihar miatt a katolikus templom adott helyet a kiskőrösi augusztus 20-i ünnepségnek. A korábbi években a templom melletti szabadtéren gyűltek össze az érdeklődők, ugyanakkor a nagy meleg nem tette élvezhetővé az ünnepi hangulatot. Ez most megváltozott, a hagyomány azonban a régi maradt, miszerint minden évben ezen a napon a Szent József katolikus templom plébánosa celebrálja az első szent király tiszteletére rendezett ünnep egyházi szertartást, melyben más felekezetek lelki vezetői is részt vesznek.

Tóth Tibor plébános emlékező szentmiséje után Domonyi László, Kiskőrös polgármestere mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta: történelmi csoda, hogy a magyarság megmaradt a Kárpát-medencében. Történt ez ott, ahol nagyon sok népnek csak a híre maradt fenn. Idézett Szent István király intelmeiből, kiemelve, hogy az első koronás főnk bölcsessége a magyarság számára lámpást jelent. Kétszer is hangsúlyozta – a király után megmaradt dokumentumokra hivatkozva –, hogy egy nép fejlődésében legelőbb az idősek bölcsességét kell befogadni, majd pedig a fiatalokban rejlő alkotóerőre kell építeni. Ez adja a jó társadalom alapját.

A rendezvényen megszentelték a vármegye kenyerét és a város borait is. Az ünnepi rendezvényhez csatlakozott Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata is a Mi Napunk eseménysorozattal, melynek keretében átadták a Bács-Kiskun Vármegye Kenyere emlék- és vándorzászlókat. Az utóbbi egy év múlva egy másik önkormányzathoz kerül. Az előbbire pedig felkötötték mindazon települések szalagját, amelyek a megye kenyeréhez gabonát adtak ajándékba. Ezt követően a vármegyei önkormányzat programjain szórakozhattak az érdeklődők, illetve az ünneplők megkóstolhatták az idei új kenyeret a főtéren egy-egy pohár helyi bor elfogyasztásával. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában