Elismerés

2023.08.27. 06:50

Községi kitüntetéseket adtak át a pálmonostorai falunapon – galériával

A falunap jó alkalom arra, hogy a nagyközönség előtt köszöntsék azokat, akik kiemelkedő tevékenységükkel tovább öregbítik Pálmonostora hírnevét. A szombati eseményen négyen vehettek át községi kitüntetést Cseszkó László polgármestertől és Torma Andrea aljegyző asszonytól. De eredményes munkájuk okán helyi polgárőröket is köszöntöttek.

Vajda Piroska

Pálmonostora legidősebb polgárát is köszöntötték

Fotó: Vajda Piroska

Traktoros felvonulás, pörköltfőző verseny, gyermekprogramok, a Zönge zenekar koncertje, Forgács Gábor humorista előadása, táncbemutatók, közös vacsora és diszkó várta a település lakóit a szombati falunapon. 

Már hagyomány, hogy kétévente a település legnagyobb eseményén adják a községi kitüntetéseket. Elsőként dr. Héjja Bella Emerencia népzenészt köszöntötték annak okán, hogy munkásságát a Bács-Kiskun vármegyei értéktár megyei értékké nyilvánította kulturális örökség szakterületen. 

Méltatásában elhangzott, hogy Belláról már óvodáskorában kiderült, hogy különleges énekhangja van. Szüleit arra biztatták a szakemberek, hogy mindenképp a zenei pálya felé terelgessék. Így már az általános iskolai tanulmányait is ének-zenei iskolában végezte, elsőként Kistelekre, majd Kiskunfélegyházára járt. Általános iskola után a váci Pikéthy­ Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének és tárogató­ szakán tanult, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának alkotóművészet és muzikológia-zeneismeret szakán szerzett diplomát. Debreceni tanulmányai mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előadóművészet-népi ének szakán is tanult. Tanári diplomát szerzett zeneismeret és népi ének szakon a Debreceni Egyetem Zene­művészeti Karán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Részt vett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskolájának Nevelés- és Művelődéstudomány programjában is, doktori oklevelét tavaly vehette át. Számos zenei általános iskolában, szakgimnáziumban, egyetemen tanít ének-zene, népzene, népi ének és tárogató tanárként. Fiatal kora ellenére már számos zenei és szakmai elismeréssel jutalmazták munkásságát. 

Ezt követően a falu legidősebb polgárát, Pozsár Istvánt köszöntötték, aki 1922. december 19-én született Pálmonostorán. Pista bácsi életútjáról elhangzott, hogy sportot szerető jó tanuló diák volt. Edzettségét, kitartását, fizikai erejét a földművelés és állattenyésztés területén kamatoztatta. Egész életében a mezőgazdaságban dolgozott. Részt vett a második világháborúban, fogságba került, de onnan szerencsésen hazatért. 1951-ben megnősült, házasságukból két gyermek született: Magdolna és Árpád. Sors azonban nem kímélte: korán elveszítette feleségét, majd fiát is. Lánya családja, két unokája és dédunokája aranyozza be életét. A föld tisztelete, növény- és állatszeretete egész életében elkísérte, még ma is szívesen dolgozgat a kertben. 

A község sportjáért kitüntetésben részesült 13 éves Bárány-Almási Bianka birkózó, aki a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület színeiben – fiúk között versenyezve is – számos országos versenyen nyert aranyérmet, és további dobogós helyezést. 

Szintén a község sportjáért díjat vehette át a 15 éves Bárány-Almási Tamás, aki szintén a Kiskunfélegyházi Birkózó Sportegyesület egyik legeredményesebb sportolója. Testvéréhez hasonlóan számos dobogós helyezéssel büszkélkedhet. Országos versenyeken és Európa Bajnokságon is méltón képviselte egyesületét és szülőfaluját. 

Az ünnepség zárásaként helyi polgárőröket köszöntöttek. Vizi Sándor, a helyi polgárőrség vezetője az országos és a megyei polgárőr szövetség nevében kiváló polgárőr jelvényt adott át Kis Mihály Zoltánnak, Kósa Roland Tibornak, Locskai Istvánnak és Medgyesi Tibornak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában