Augusztus 20

2023.08.18. 11:01

Kecskemétet is érinti: az ünnepi utazást könnyebbé tevő többletjáratokat indít a MÁV

Az idei augusztus 20-a vasárnapra esik, munkanap áthelyezés sem lesz, így a vonatközlekedési rend sem változik. Jelentősen megnövekedhet azonban az utasforgalom, főként Budapestre utazhatnak sokan a Szent István-napi rendezvényekre. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, a jegyváltáshoz igénybe venni az akár 5 százalékos kedvezményt nyújtó online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV mobilalkalmazásban. A MÁV-START és a Volánbusz is többletjáratokkal készül az ünnepre.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: mávcsoport.hu / illusztráció

Az esti tűzijátékról hazatérők kényelmesebb utazása érdekében a MÁV-START a vonatokat a lehetőségekhez képest több kocsival, két vagy három FLIRT motorvonat-egységgel és KISS emeletes motorvonatokkal indítja el.  

A Nyugati pályaudvarról Kecskemétre 22:03-kor induló személyvonat és a Szegedre 23:03-kor induló mentesítő gyorsvonat a tűzijáték után több kocsival fog közlekedni. 

A forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. Az ELVIRA menetrendi keresőben nyomon követhető egy vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok kiválaszthatják a nekik megfelelő, még szabad ülőhellyel rendelkező helyjegyes vonatokat. 

Az eddigi tapasztalatok és előrejelzések alapján a hosszú hétvégén megnövekedett utazási igény várható, emiatt érdemes elővételben, akár napokkal korábban megváltani a menetjegyeket. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A webes felület és az applikáció közös felhasználói fiókkal használható. Vásárláskor így is fontos ellenőrizni, hogy az utazáshoz szükséges valamennyi jegyet megkapta-e az utas (menetjegyet, kerékpárjegyet, kerékpár-helyjegyet), így elkerülhető, hogy több utas szálljon fel a vonatra, mint ahány férőhely van. 

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. 

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt augusztus 18-án 10 órától 20-án éjfélig vehetik igénybe a MÁV-START vonatain. 

A tűzijáték megtekintéséhez lehetőség van az Atlétikai Világbajnokságra szóló VB2023 jegy megvásárlására is, amellyel 2023 forintért utazhatnak a fővárosba és haza a MÁV-START, a GYSEV és a Volánbusz járatain is, valamint HÉV-ek Budapesten kívüli szakaszain. 

Volánbusz-változások  

A vasárnapra eső ünnepnap miatt a Volánbusz járatainak közlekedési rendje sem változik.   

A Volánbusz fokozott figyelemmel kíséri mind az országos, mind a Budapest környéki járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes és biztonságos utazás biztosítása érdekében, az elővételi adatok függvényében rásegítő járatokat közlekedtet a nemzeti ünnepen.  

A helyi járatok menetrendjéről a társaság honlapján, a települések aloldalain érhetők el információk (volanbusz.hu/telepulesnev). 

A bevásárlóközpontok augusztus 20-i zárva tartása miatt egyes járatok menetrendje módosul. Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos további tájékoztatás a Volánbusz honlapján érhető el. 

Mivel az átlagos hétvéginél nagyobb forgalom várható, ezért a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat. Indulás előtt tájékozódjanak a társaság honlapján és a menetrendek.hu oldalon, valamint érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában