Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra!

2023.08.31. 15:30

Iskolarendőr program: az egyenruhásokkal közösen nyitották meg a tanévet Izsákon – galériával

Országos Iskolarendőr Tanévnyitót rendeztek csütörtök délelőtt az izsáki általános iskolában. Rendőrfőtisztek hívták fel a résztvevő diákok figyelmét a balesetmentes közlekedés szabályaira. Elhangzott, hogy a rendőrök a gyerekek segítői barátai, akikhez bizalommal fordulhatnak a tanulók.

Barta Zsolt

A balesetmentes közlekedés szabályaira hívták fel a diákok figyelmét az Országos Iskolarendőr Tanévnyitón

Fotó: Bús Csaba

 Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola adott helyet az Országos Iskolarendőr Tanévnyitónak az idén. Az intézményben jelenleg 415 diák tanul, akik többsége a város nagy forgalmú főutcáján közelíti meg mindennap az alma matert. Ilyenkor az ősz kezdetén szerte az országban iskolarendőrök irányítják a forgalmat az oktatási intézmények körül, hogy a közlekedők megszokják a biztonságos gyalogátkelést a zebrákon, illetve a járművezetők még jobban figyeljenek az iskolák környékén.  

A rendezvényen dr. Bozóky Imre, Izsák polgármestere köszöntötte a diákokat, Kapás Zoltánné intézményvezető nyitotta meg a tanévet. Az elsősöknek felhívta a figyelmét, hogy rengeteg érdekes program, és persze komoly szakmai munka vár rájuk a következő 180 nap során. Megemlítette, hogy az önkormányzat támogatásával az iskola előtt egy közlekedési lámpát helyeztek el, mely biztonságossá tette az iskola megközelítését. Majd a rendezvényen Oláh Ibolya tanítónőnek az intézményvezető, illetve Vágó Ferencné tankerületi igazgató minisztériumi dicsérő oklevelet adott át több évtizedes szakmai munkájának az elismerése kapcsán. 

A megnyitón Óberling József rendőrezredes is szólt a gyerekekhez. Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának a vezetője hangsúlyozta, hogy a rendőr a tanulók barátja, akihez bármikor fordulni lehet. Reggel és délután vannak jelen az intézmények előtt, minden iskolának saját rendőre is van. Izsákon, Frankó Balázs rendőrzászlóssal találkozhatnak gyakran a diákok. A hazai oktatási rendszerben egyre nagyobb szerepet kap a közlekedéssel kapcsolatos ismeretek terjesztése, így az egyenruhás szakemberekkel egyre több alkalommal lehet majd találkozni. 

A főtiszt után szót kapott dr. Gulyás Zsolt rendőrdandártábornok is. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról a KEVE programról tartott ismertetőt, amelyet még évekkel ezelőtt dolgozott ki kollégáival. A Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! elnevezésű program népszerűsítése Csongrád-Csanád vármegyében kezdődött hatodik éve. 

Ma már az ország minden vármegyéjében tartanak a programhoz kapcsolódó foglalkozásokat. Bács-Kiskunban jelenleg 80 iskola 122 osztálya lépett be a projektbe. 

Kérdésünkre válaszolva a dandártábornok elmondta, hogy 2017-ben a kollégáival olyan tartós oktatási anyagot kívántak létrehozni, amely folyamatosan fejleszthető képzést jelent. Ma már a legkisebbektől az idősebb diákokig több korosztály számára bővítették ki a projektet. A gyerekek fogékonyak az újdonságokra, s ha megtanulnak biztonságosan közlekedni, akkor ez megmarad egész életükre, fogalmazott a tábornok. Élménypedagógiára épül maga a program, hangsúlyozta dr. Gulyás Zsolt. 

Havonta egy alkalommal rendeznek ilyen foglalkozást az iskolákban. Ha a közlekedési táblákról van szó, akkor a környezetismereti órát használják fel. Ha például a kerékpárral történő közlekedésről van szó, akkor a testnevelésóra keretében folyik az oktatás. A negyvenöt perces óra keretén belül 30 percet a pedagógus, míg 15 percet pedig a rendőr foglalkozik a diákokkal. A kapitányságok jelölik ki a szakembereket, illetve ebbe a munkába besegítenek a körzeti megbízottak és az iskola rendőrök is. A tábornok becslése szerint az országban sok ezer lehet azoknak a diákoknak a száma, akik bekapcsolódnak az idén a KEVE programba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában