Duális képzés

2023.08.08. 17:15

Főállásban dolgoznak a Schneider Electric-nél a volt kunszentmiklósi diákok

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Schneider Electric kunszentmiklósi gyára és a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum közötti együttműködés. A cégnél már munkába álltak az első fiatalok, akik az intézmény és a vállalat duális képzési programjában végeztek. A két éve őszén indult kezdeményezés keretében további évfolyamok tanulóival is szakképzési munkaszerződést kötött a Schneider Electric.

Gulyás Sándor

A program célja, hogy jól hasznosítható elméleti és gyakorlati tudást sajátítsanak el a fiatalok

Forrás: Beküldött fotó

A Schneider Electric kunszentmiklósi gyára és a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum 2021 őszén indította el az első közös duális képzését. A program célja, hogy jól hasznosítható elméleti és gyakorlati tudást sajátítsanak el a fiatalok részben már valós munkakörülmények között.

Az első tanévben hét villanyszerelő tanulóval kötött szakképzési munkaszerződést a cég. A program keretében négy féléven keresztül tanulhattak a diákok a vállalat kunszentmiklósi gyárában. A duális képzés során egy hetet az iskolában, egy hetet pedig az üzemben töltöttek a fiatalok, míg nyáron egybefüggő gyakorlati idő volt, amikor szintén Kunszentmiklóson dolgoztak.

– A kezdeményezésben részt vevő fiatalok többféle területen megfordultak a termelésben, hogy minél több gyakorlati tapasztalatot tudjanak szerezni, emellett külsős oktatókkal is leszerződtünk, hogy a gyakorlati tudás mellett az elméleti alapokat is megkapják. Hatan tettek sikeres szakmai záróvizsgát, és nagy örömünkre szolgál, hogy a hat tanulóból öten úgy döntöttek, hogy a cégünknél kezdik meg szakmai pályafutásukat július 1-től, immáron saját főállású munkavállalóként. Különböző területen helyezkednek majd el, többek között a szerelésben és a tesztelésben vesznek majd részt – sorolta Marosvölgyi Teréz, a Schneider Electric kunszentmiklósi gyárának HR-vezetője.

A 2021 őszi kezdést követően tavaly szeptemberben a Kecskeméti SZC Virágh Gedeon Technikum hat hegesztő tanulójával kötött szakképzési munkaszerződést a Schneider Electric, akik szintén kétéves duális képzésben vesznek részt, idén február elsejétől pedig további kilenc, mechatronikai technikus tanuló csatlakozott a programhoz. Folytatódik a villanyszerelő-utánpótlás képzésének támogatása is, az első program sikerét követően a vállalatnál úgy döntöttek, hogy idén szeptembertől ismét elindítják a villanyszerelő duális képzést, a tervek szerint tizenegy tanulóval – olvasható a sajtóközleményben.

Dunavecsén épül az új gyártóüzem 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ, valamint az Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának szintén a magyar főváros ad otthont. A Schneider Electric tavaly szeptemberében jelentette be, hogy 16 milliárd forint értékű beruházással új gyártó üzemet épít Dunavecsén, ahol várhatóan 2024-ben indulhat meg a termelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában