Bajai Obszervatórium Alapítvány

2023.08.15. 17:49

A Szaturnuszt is látták a nemesnádudvari csillaglesen

Az elmúlt hétvégén rendezték meg az első Csillagles elnevezésű programot a nemesnádudvari ősi pincesoron.

Márton Anna

Fotó: Kapott fotó

 A Bajai Obszervatórium Alapítvány munkatársai két távcsővel várták a helyszínen az érdeklődőket. Megyeri Julianna szervező elmondta, hogy kiválóan sikerültek a programok, már tervezik, hogy egy téli, még tisztább égboltot is megfigyelnek majd a jövőben a szakemberek segítségével.

− Nagyon jó volt az első csillaghullás, nagy szerencsénk volt az időjárással, fantasztikus volt az égre felnézni. A tiszta égboltnak köszönhetően láthattuk a Szaturnusz bolygót és a holdját, ami igen ritka, hogy távcsővel ilyen jól megfigyelhető lenne. Voltak közöttünk olyan szerencsések is, akik közel 20 hullócsillagot számoltak a program alatt. Nagyon jó helyszínt sikerült kiválasztanunk, a Piknik terasz is hangulatos volt a szőlőtőkék között. Ezt az újfajta megjelenést és a programot a vendégek nagyon jól fogadták, hangulatosnak ítélték meg − mondta hírportálunknak a szervező.

A program vezetett borkóstolóval indult az Etsberger pincészetben. A vendégek bepillantást kaptak a szőlő feldolgozásába, bemutatták a folyamatot, amíg a szőlő a tőkéről bekerül a palackba. Egy kellemes sétát követően a résztvevők meglátogatták a Bor Bagoly felújított pincéjét, ahol a Koch Borászat pezsgőjét kóstolhatták meg. A Melcher pince látogatását követően a Piknik teraszon foglalták el a helyüket a vendégek, ahonnan kényelmesen figyelhették a csillaghullást. A helyszínen a Bajai Obszervatórium Alapítvány bemutatót tartott az égi jelenségekről, és közben az Accustore együttes kellemes zenéjét hallgathatták a résztvevők.

− A távcsővel megfigyelhető volt a Tejútrendszer, melyben a Naprendszer és ezen belül a Földünk található. Mai becslések alapján 100-400 milliárd csillag található benne. A csillagpor is megfigyelhető volt. Nagyon érdekes volt, hogy mennyi minden van a fejünk felett, és tulajdonképpen nem tudjuk értelmezni, hogy mit látunk az égen. Úgy gondolom, hogy újra fel kell eleveníteni ezeket a tudásokat, hiszen régen sokkal tájékozottabbak voltak az emberek a csillagokkal kapcsolatban. Sajnos, az utóbbi időben elfelejtettük az eget, pedig itt van fölöttünk, és mennyi információ rejlik benne −fogalmazott Megyeri Julianna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában