Művészet

2023.07.19. 16:40

Virágos motívumok és Halas jelképei díszítik a forgalomterelő oszlopokat – galériával

A Street Art, vagyis az utcai művészet kreatív és ötletes formája jelenik meg a halasi főtéren, ahol Sáli Levente alkotóművész keze nyomán a virágos motívumok mellett a város jelképei díszítik a forgalomterelő oszlopokat.

Pozsgai Ákos

A virágos motívumok mellett jellegzetes halasi jelképeket fest az alkotó, aki elmondta, hogy a városháza tornya mellett a halasi csipke és a város címerében is látható halak is megjelennek a Bethlen Gábor tér két oldalán lévő forgalomterelő oszlopokon.

Fotó: Pozsgai Ákos

A felkérés a festőművészhez a város vezetőitől érkezett, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy még színesebbé tegyék a város főterét, ahol napok óta, a kora reggeli és a késő délutáni órákban láthatják a járókelők alkotni Sáli Leventét. A virágos motívumok mellett jellegzetes halasi jelképeket fest az alkotó, aki elmondta, hogy a városháza tornya mellett a halasi csipke és a város címerében is látható halak is megjelennek a Bethlen Gábor tér két oldalán lévő forgalomterelő oszlopokon.

Sáli Levente egészen kisgyerek kora óta rajzol és fest, azonban komolyabban felnőtt korban kezdett el foglalkozni a festészettel. 

Éveken át tartó szenvedélybetegségéből kigyógyulva talált rá a világ csodáira és a valódi arcára, addig elsősorban szürreális képekben fogalmazta meg gondolatait, később azonban véget értek a látomások és a víziók, visszatértek a színek a képeire.

– Felszabadulva szenvedélyeim rabságából rájöttem, hogy a festészetben sem voltam szabad. A technika rabja voltam. Aztán ráébredtem mennyire szeretem a fákat. Olyanok, mint az emberek, minden napszakban más az „arcuk”. Csaknem egy évig rendszeresen festettem őket, Kimeríthetetlen ihletadók. Érdekelni kezdtek az évszakok, a természet és az emberek. Hirtelen színekkel telt meg a palettám. Először olajfestékkel, kontúrokkal festettem tájakat, évszakokat. Majd felfedeztem az akril festéket és a szabadban való festést. Az expresszív ecsetkezelés mellett a szivárvány minden színét felhasználva formálhattam a képeimet. Így alakult ki az általam „prizmafestészetnek” nevezett stílus, ami a világos és sötét színek váltakozásával kelti a tér illúzióját – vallja magáról a művész, akinek gazdag érzelem világáról árulkodnak a szivárvány minden színével megfestett forgalomterelő oszlopok is.

Sáli Levente, aki korábban dolgozott színházban, koncerteken, különböző előadásokon és homokanimációival is elvarázsolta a művészet kedvelőket, idén megkapta a Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért Díjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában