Robottechnológia

2023.07.13. 17:05

Robotok segítik a megváltozott munkaképességű embereket Kecskeméten – galériával, videóval

A munkafázisokat segítő együttműködő robotokkal, a fizikai munkát megkönnyítő, robottechnológiát képviselő, testen viselhető exoskeletonnal (ami külső csontvázként fordítható magyarra) és tartásjavító ergoskeletonnal segíti a megváltozott munkaképességűek munkáját a Viapan Group és a kecskeméti Q-Automotive közös, Insert elnevezésű pilot programja. A Modern technikai eszközök a rehabilitációban című, november óta tartó projekt mintegy fél éves tapasztalatait a Q-Automotive telephelyén tartott csütörtöki rendezvényükön foglalták össze a partnerek.

Horváth Péter

A robotok megkönnyítik a dolgozók munkáját

Fotó: Bús Csaba

Pintér János, a Viapan Group IT és robotikai igazgatója elmondta, hogy cégük biztosítja a munkavállalók számára a munkafolyamatokat megkönnyítő robottechnológiát. A projekt keretében 1319 fő munkavállalót kérdeztek meg arról, hogy milyen fizikai problémákkal, fájdalmakkal küzdenek a munkavégzésük során, melyből kimagaslottak a mozgásszervi panasszal élők. 

A projektben tehát megvizsgálták a munkafolyamatokat, annak érdekében, hogy miként tudják alkalmazni a kiválasztott eszközöket. Ezek a modern kellékek gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a megváltozott munkaképességűek munkáját, egyben csökkentve is terheiket. Ennek járulékos haszna, hogy a cégek így könnyebben illeszthetik be az ilyen helyzetben lévő munkavállalókat gyorsaságra és hatékonyságra optimalizált termelési folyamataikba. 

A projektben egy kollaboratív, vagyis együttműködő robotot használnak, ami a porszívócső-csatlakozót is gyártó Q-Automotive operátori munkáját segíti elő egy előkészítő munkafázisban. A hét tengely körül elforduló robot legfeljebb négy kilót tud felemelni és végtelen számú munkafolyamatra programozható, rendkívül egyszerű módon. A másik segítő eszköz az exoskeleton, amit mint egy ruhát visel a munkavállaló és nagyban segíti a tehermentesítést. A hátra felhelyezhető, saját fejlesztésű ergoskeleton pedig tartásjavító eszköz, ami a helyes testtartás kialakításában segít, így csökkentve a munkából eredő fizikai panaszokat. Pintér János hangsúlyozta, hogy ezek a panaszok a programban résztvevőknél jelentős mértékben csökkentek.

Gaál József alpolgármester méltatta a program eredményeit, kiemelve, hogy a fejlődést és az innovációt használják a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci integrációjához. Hangsúlyozta, hogy ez is hozzájárulhat a dinamikusan fejlődő térség munkaerőhiányának kezeléséhez, egyben a versenyképességhez, és reményét fejezte ki, hogy minél több vállalatnál elterjed a technológiai segítséggel megvalósított ilyen integráció.

Dr. Macsári Mária, Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási és Rehabilitációs Főosztály főosztályvezetője a megváltozott munkaképesség jogi hátterét ismertette.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában