Baon podcast

2023.07.03. 19:50

Őszig két műszakban végzi a kaszálást az utak mentén a Magyar Közút – podcast

A tavalyi év azonos időszakához képest országosan mintegy 50 százalékkal nagyobb volumenben végzett kaszálási munkákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően intenzív gyomosodás indult meg, ezért az útesztétika és a közlekedésbiztonság miatt többet kell kaszálni az utak melletti növényzetet – mondta dr. Sztana Zoltán, az útfenntartó vármegyei igazgatója a Gong rádió Mai téma című műsorában.

Horváth Péter

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatóságának vezetője

Fotó: Horváth Péter / archív-felvétel

Az igazgató elmondta, hogy a közút munkatársai idén tavasztól két műszakban végzik a kaszálást, így 19 millió négyzetméternyi felületet is meghaladó felületen tartották karban a megyei igazgatóság kezelésében lévő, a településeket összekötő, illetve azokon átmenő fő- és mellékutak menti növényzetet. Ez a megyében 2200 kilométer országos közúthálózatot és további 165 kilométer kerékpárút-hálózatot jelent.

Sztana Zoltán arról is beszélt, hogy ütemtervük szerint először mindig a főutakon és a megye nagyobb városait övező úthálózaton kezdik a tevékenységet. Ennek végeztével áttérnek a mellékutakra, majd kezdik elölről a főutakon. Éves viszonylatban a koronaélen belül évi három-négy, a koronaélen kívül két alkalommal végeznek kaszálásokkal. A csomópontok térségében és a körforgalmak területén ezt az intenzitást fokozzák, e helyeken törekednek arra, hogy havonta lekaszálják a területet.

Egy-egy szakaszon először mindig nagyteljesítményű fűkaszával végzik a kaszálást, ezt követően a vezetőoszlopok, táblák, korlátok lábai környezetében kézi kaszát használnak. 

A megyében 29, Unimogra és traktorra szerelhető gépi kasza van és további 33 motoros kézi fűkasza áll rendelkezésre.

Sztana Zoltán kiemelte, hogy a gépi erő kihasználása érdekében kétműszakos munkarendben tartják karban a kaszákkal a közúthálózatot, reggel 6 órától sötétedésig, nagyjából 21 óráig végzik. A munkálatok gyomosodás ideje alatt tartanak, tehát még ősszel is, illetve amíg ez indokolt.  

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a kaszálás lassan, lépésben halad, ezért türelmet kérnek a közlekedőktől, és fontos, hogy lassan közelítsék meg a gépláncot mind a saját, mint a közút munkatársainak biztonsága érdekében. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában