Beruházás

2023.07.13. 06:50

Közel hatmillió forintból újul meg a szabadszállási református templom orgonája – galériával

Befejezéséhez közeledik a szabadszállási református templom orgonájának rekonstrukciója. A beruházás közel hatmillió forintba kerül.

Gulyás Sándor

Bors László húsz éve foglalkozik orgonaépítéssel

Fotó: Gulyás Sándor

– Templomunk orgonáját 1857-ben a híres salzburgi orgonaépítő mester, Mooser Lajos készítette. A költségeket Marton József és Varga Erzsébet finanszírozta. A hangszert a múlt század elején az Angster orgona- és harmóniumgyár munkatársai átépítették, ám a változás nem hozta meg a várt eredményt. A rengeteg hiba ellenére a 166 éves orgona máig használatban volt, ám jócskán ráfért egy jelentősebb felújítás – fogalmazott Pálinkásné Balogi Beáta, lelkipásztor.

Az orgona felújítása a nyár elején kezdődött. Jelenleg a hangszer összeszerelését végzik a szakemberek. – A hangszerfelújításra hárommillió forintot nyertünk a magyar kormánytól, ez az összeg azonban még az alapvető javításokra sem volt elegendő. Ennek okán a közelmúltban gyűjtést szerveztünk, hogy orgonánk részleges felújítása a nyár közepére megvalósulhasson – mondta el hírportálunk érdeklődésére Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka.

A képen (balról-jobbra): Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka, Pálinkásné Balogi Beáta, lelkipásztor és Bors László újtusnádi orgonaépítő
Fotó: Gulyás Sándor

A presbitérium Bors László újtusnádi orgonaépítőt bízta meg a hangszer részleges felújításával. 

A hibák kijavítása nem volt egyszerű feladat, mivel a hangszer jó néhány alkatrészét csak saját műhelyében tudta rendbe hozni az erdélyi szakember.

– Jelenleg a hangszer összeszerelése zajlik. Beépítünk egy új szélmotort, mert a régi már olyan hangos volt, hogy zavarta az istentiszteletet. Az orgonaszekrény újrafestését követően behangoljuk a hangszert. A pedálmű javítása anyagi forrás hiányában egyelőre elmarad – sorolta a munkálatok részleteit Bors László.

 

A gyülekezeti teremet is rendbe teszik

A gyülekezeti terem és az irodahelyiség energetikai felújítására hárommillió forintot költünk. Az összeg felét a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye építési támogatásából, a fennmaradó részt adományokból teremtjük elő. A rendelkezésre álló keretből hűtő-fűtő klímákat szereltettünk be mindkét helyiségbe, elkészült az álmennyezet, megújultak a világtótestek. Folyamatban van a gyülekezeti ház nyílászáróinak cseréje, az új ablakszárnyak hőszigetelt üveget kapnak – tette hozzá Holczmann Mihály.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában