Rendezvény

2023.07.30. 14:20

Hét birkából főztek a bográcsokban a csólyospálosi vigasságon – galériával, videóval

A közel két évtized során, a település legnagyobb ünnepévé vált a Nyári Birkafőző Fesztivál, amire immár tizenkilencedik alkalommal várták a vendégeket. Az ünnepi alkalom második napján adták át a Csólyospálos Községért elismerést, amit Csányi Mihály korábbi polgármester vehetett át, aki tizenhat éven keresztül irányította a falu életét.

Tapodi Kálmán

Tizenhárom bográcsban rotyogtak a finomságok

Fotó: Tapodi Kálmán

A tavalyi főzőverseny győztese Pesti József gyújthatott először a bogrács alá, s hamarosan így tettek húsfőző társai is. Hét birka volt az áldozata a helyi vigasságnak, melyen a háziasszonyok pogácsa- és süteménykészítésben versengtek. A hagyományoknak megfelelően nem maradt el a futóverseny sem, aminek 2023 méteres távját a Ferenczi-Németh Betti  irányította zenés bemelegítés után tettek meg a nevezők. A férfiak mezőnyében Magyar Zalán ért be elsőként a célba, a nőknél pedig Rácz Veronika.

A déli harangszó idejére a tizenhárom bográcsban készülő pörkölt illata teljesen belengte a közösségi ház udvarának légterét. Nemsokára pedig már hosszú sorokban kígyóztak mindazok, akiknek asztalára a messze földön híres  étel került. A helyiek mellett sokan csak a birkapörkölt miatt érkeztek a szomszédos településekről Csólyospálosra, ahol számos színpadi program is szórakoztatta a közönséget. Fellépett a Csólyospálosi Hagyományőrző Kórus, slágereket énekelt a kömpöci tehetség Süli Mendi, bemutatkoztak a helyi szenior örömtáncosok, majd fellépett a Csólyospálosi Tamburás Együttes és az annak tagjaiból alakult Tamburock formáció is.

Az ünnepi köszöntője során Á. Fúrús János polgármester kiemelte, hogy idei évben a rendezvények megtartására nem különítettek el egy forintot sem a az önkormányzat költségvetésében. A falu vezetője hangsúlyozta: a közösség összetartozását és erejét az is bizonyítja, hogy mindezek ellenére, egyetlen program sem maradt el, mert felajánlások révén eddig sikerült mindet megtartaniuk. – Csólyospálos egy rendezett, nagyon hangulatos település, aminek lelke van. Erős itt a közösségi élet és amíg közösségi élet van, addig nincs baj – fogalmazott beszédében Mák Kornél, a vármegyei önkormányzat alelnöke. Az ünnepségen adták át a „Csólyospálos Községért” elismerést, amit Csányi Mihály vehetett át. A település korábbi polgármesterét 86 százalékos támogatással választották meg 1990-ben és 2006-ig ő irányította Csólyospálost.

A sütő- és főzőversenyek eredményeit is kihirdettek. A lányok-asszonyok kitettek magukért, hiszen 24-24 nevezés érkezett a pogácsa-, illetve a sütemények versenyére. A győztes mindkét mezőnyben Marótiné Ildikó lett, aki legfinomabb pogácsát sütötte és citromos-bodzás süteménye is lenyűgözte a zsűrit. A birkapörkölt főzésében Maróti Ferenc lett az első, aki 2003-ban, az első alkalommal megtartott fesztivál főzőversenyét is nyerte.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában