Kecskemét

2023.07.29. 09:47

Elültették Petőfi körtefájának oltványát a Petőfivárosban – galériával

Petőfi körtefáját sokan a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb gyümölcsfájaként emlegetik. Ugyanis Petőfi Sándor a segesvári csata előestéjén a székelykeresztúri Gyárfás-kúria udvarában álló körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, amelyben megjósolta, hogy harctéren esik el a szabadságért. A szóban forgó körtefa sajnos már rég kiszáradt, de oltványai, amelyeket lelkes Petőfi-rajongók mentettek meg, megőrizték annak a fának a génállományát. Egy ilyen oltvány került most Kecskemétre is, a költő nevét viselő városrészbe a Petőfivárosba. 

Lizik-Varga Katalin

Petőfi Sándor szobra mellett ültették el a körtefát

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A legendás erdélyi körtefának csemetéjét ültetjük el ezen a méltó helyen, Pálfy Gusztáv szobrászművész egyik remekműve, Petőfi Sándor szobra mellett. Ez a pillanat nemcsak a fa elültetésének a napja, hanem a közös munka és a hagyományaink ápolásának jelképe is – mondta dr. Siposné Bodrozsán Alexandra. 

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy amikor 1988. december 7-én Kecskemét város tanácsa hivatalosan is elnevezte ezt a városrészt Petőfivárosnak, azt üzenték az alapító lakosok az utókor számára, hogy Petőfi Sándor emléke örökké velünk marad. Mint mondta, az azóta eltelt évtizedekben Petőfiváros szerves részévé vált Kecskemétnek és büszkén vállalja a nevében rejlő értékeket és elkötelezettséget.  

Mint Petőfiváros önkormányzati képviselője mindig is a szívemen viseltem a városrészünk fejlődését és különösen a fiatal generáció jövőjét – tette hozzá. Hangsúlyozta: hiszem, hogy az új generáció az elődök által megálmodott és elindított utat folytatja majd és ebben az elültetésre kerülő csemetében is azt a szimbólumot látom, hogy a jövő még zöldebb, még szebb és még reményteljesebb lesz.  

De a fiatalság támogatása mellett soha nem feledkeznék meg azokról a szépkorú lakosainkról sem, akik nélkül most nem tartanánk ott, ahol vagyunk – folytatta a képviselő, akinek a beszéde után Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus beszélt Kecskemét és Petőfi kapcsolatáról a megjelenteknek. A faültetés előkészületeit nagyban segítette a Zöld Küldetés Egyesület, melynek elnöke Farkas-Barta Kata is szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében a környezetvédelem – különösen a fák védelmének a fontosságára hívta fel a figyelmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában