Sajtótájékoztató

2023.06.16. 16:18

Új korszak kezdődött a kecskeméti Neumann János Egyetemen – galériával

Idén Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti egyetem Neumann 2023 programévet hirdetett, aminek terveit sajtótájékoztató keretében mutatták be pénteken, melyen részt vett Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is. A kezdeményezés célja egy olyan, a neumanni értékeket és elveket hangsúlyozó programsorozat indítása, amelyben kiemelt színvonalú rendezvények várják a közönséget. Eközben a parlament a héten fogadta el Magyarország új innovációs stratégiáját, a Neumann János Programot, amelynek fókuszában az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll.

Lizik-Varga Katalin

Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatás az utóbbi években kiszámíthatóbb, rugalmasabb és autonómabb lett.

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar felsőoktatás az utóbbi években kiszámíthatóbb, rugalmasabb és autonómabb lett. Mint mondta, hazánkban 27 százalékkal nőtt idén a felsőoktatásba felvételizők száma. Fontos számukra az is, hogy a vidéki térségi egyetemek erősödjenek, épp ezért öröm hogy Kecskeméten a jelentkezői létszám 60 százalékkal haladta meg az előző évit. 

− Mi a Neumann János Programmal azt szeretnénk elérni, hogy minél több olyan magyar fiatal kutatótehetség legyen, akik aztán innentől a magyar innovációt és kreativitást erősítik 

− fogalmazott a helyettes államtitkár.  

Dr. Hankó Balázs arról tájékoztatott, hogy a Neumann János Program (NJP) megvalósítását szolgálja a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi programstratégiája. Ennek keretében pénteken közel 80 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására. 

Dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy a kormányzat valamennyi, az innovációt szolgáló intézkedése modellértékű és a kecskeméti egyetem kitörési pontjaira alapoz, azaz a jövőből kiindulva a jelent építi. Elmondta, hogy a Neumann János Egyetem különböző szervezeti egységei 64, többségében szakmai eseményt terveztek és koordinálnak a program keretében, például különleges könyv- és filmbemutatókat, sporteseményeket, közönségtalálkozókat, szakmai konferenciákat, irodalmi jellegű pályázatokat, kerekasztal-beszélgetéseket és nemzetközi vásárokon megjelenő kiállításokat.  

Hangsúlyos szereplői lesznek a kulturális életnek

A kuratórium elnöke hangsúlyozta, hogy az egyetem új szintre emelte az együttműködését a Kecskemét város kulturális programjaiért felelős Hírös Agóra rendezvényközponttal, melynek köszönhetően az intézmény állandó résztvevője és egyben szervezője lesz három kiemelt városi eseménynek is: a Street Art Fesztiválnak, a ChillZone hétvégéknek és az év végi, hagyományos Adventi Fesztiválnak. 

A kreatív iparral való fúzió jegyében az egyetem életre hívja a Neumann Vibes koncertsorozatot, amely a minőségi zenei élet felpezsdítését hivatott szolgálni. A szervezők azt vallják, hogy a Neumann egyetemi polgárságának kikapcsolódásában nélkülözhetetlen elem a kortárs vagy a klasszikus zene, akárcsak a népdal. A szórakoztatás jegyében az egyetem idén csatlakozott a kecskeméti Jazzfőváros családi fesztiválhoz is. 

A Neumann 2023 programév kiemelt jelentőségű eseménye lesz a november 10-re szervezett TEDX John Von Neumann University rendezvény. A világhírű konferencia-sorozatot Magyarországon elsőként rendezheti meg vidéki egyetem. A kecskeméti TEDX népszerűsége már az előadásokra jelentkezők számát illetően is nagyon ígéretes. 

Új korszak, jelentős növekedés

A kecskeméti egyetem jövőképességét jelzi, hogy országos viszonylatban ebben az intézményben volt a legmagasabb az új jelentkezők száma, új szakok és doktori iskola is indul 2023-ban, valamint új tudásközpontok jöttek létre, amelyek a mesterséges intelligenciával, a megújuló energiákkal, és a védelemipari innovációkkal foglalkoznak.  

A hazai programok mellett az egyetem rendszeres szereplője nemzetközi vásároknak és konferenciáknak is. Az elsősorban eurázsiai térségbe szervezett hallgatói kiállításokon nagyszámú látogató keresi a Kecskemétről és az egyetemről szóló információs anyagokat. Az egyetem a Neumann 2023 programév keretében részt vesz az Egyesült Arab Emirátusokba szervezett COP28 őszi klímacsúcson, ahol bemutatják különleges megújuló energiával üzemelő járműveit. 

Összességében kijelenthető, hogy az ország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézményében strukturálisan, koncepcióját és a jövőképet illetően is új korszak kezdődött el, amely során a cél az, hogy rövid időn belül egy közepes méretű, 5000 hallgatót kiszolgáló, piaci alapon működő és a körülményekhez gyorsan alkalmazkodni képes intézmény jöjjön létre, összhangban az otthonát biztosító város minden működési területével. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában