Nemzeti összetartozás

2023.06.02. 16:51

Maczkó József: Kelebia története Trianon nélkül elképzelhetetlen

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezést Kelebián a Magyar-Szerb Agrárkereskedelmi Központ nagytermében, ahol Maczkó József polgármester mondott emlékbeszédet, valamint a Kelebiai Farkas László Általános Iskola tanulói számoltak be a Határtalanul program keretében tett kirándulásról és adtak ünnepi műsort.

Pozsgai Ákos

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezést Kelebián

Fotó: Pozsgai Ákos

– Kelebia története Trianon nélkül elképzelhetetlen, így nekünk, helyieknek a nemzeti összetartozás napja még inkább fontos kell, hogy legyen, saját múltunk megismerése miatt is – hangoztatta beszédében Maczkó József polgármester, aki emlékeztetett, hogy 103 évvel ezelőtt fogadták el a trianoni diktátumot, amely Magyarország történetének legsötétebb korát hozta el. 

– A nagyhatalmak döntése rendkívül nehéz sorba döntötte hazánkat, ma is érezzük fizikai és lelki hatásait és ahogy akkor is a keresztény magyar nemzetállamot akarták belülről szétrombolni bizonyos erők és szervezeteik, napjainkban ugyanők akarják meggátolni a keresztény magyar állam visszaállítását – mondta a település vezetője.

Mackó József emlékeztetett: Kelebia, az a település, amelyet senki nem akart, számos vita és közigazgatási viszály befolyásolta múltját. 

– Aztán eljött a történelmi pillanat, amikor az addig tanyaközpont elszakadt Szabadkától, a nagyvárostól, amelynek évszázadok óta, vonzáskörzetébe tartozott. Amikor a tanyaközpontból önálló falu lett, amikor az addig az ország közepén elhelyezkedő település határátkelővé vált. Kelebia képviselő testülete 1924. december 12-én alakult meg. Tóth Sándor bíró és Gille András jegyző vezetésével kezdték meg a település megszervezését, irányítását. A mozgásterük igen szűkre szabott volt – idézte fel a polgármester a település születésének körülményeit.

A megemlékezés a kelebiai Trianon emlékműnél folytatódott, ahol a település és az önkormányzati intézmények vezetői, valamint az iskolások koszorút és virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában