Ünnepség

2023.06.23. 14:30

Átvették a diplomájukat a bajai Eötvös József Főiskola végzősei – galériával

Diplomaátadó ünnepséget tartottak az Eötvös József Főiskola Dr. Pósta Sándor Sportcsarnokában péntek délelőtt. Az eseményen részt vett dr. Varga-Bajusz Veronika helyettes államtitkár, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Széll Péter alpolgármester, a város intézményeinek vezetői, szülők, hozzátartozók.

Márton Anna

Pénteken vehették át a diplomájukat a végzősök

Fotó: Márton Anna

Az ünnepség nyitányaként a jelenlévők meghallgatták az Eötvös József Főiskola Női karának előadásában a Kóristák című film betétdalát, majd a Muzsika hangja című musicalből Oscar Hammerstein–Richard Rodgers Do-Re-Mi című betétdalát. Szólót énekelt: Stéhliné Ördög Szimonetta és Alföldi Anna friss diplomás tanítók. Vezényelt: Bakacsi Zita mesteroktató, zongorán közreműködött a felkészítő oktató, dr. Kosóczki Tamás.

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor ünnepi beszédében ismertette: a tanító, német és horvát nemzetiségi tanító, óvodapedagógus, német és horvát nemzetiségi óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakos, valamint közgazdász gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzési okleveleket adták át az eseményen. Kompetencia alapú angol nyelvi tanító és fejlesztő, differenciáló pedagógia területen pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakon újabb diplomát szereztek már pályán lévő pedagógusok. A főiskolán ebben a tanévben második alkalommal végeztek gyakorló tanítók kiegészítő matematika, illetve informatika – új nevén – digitális kultúra műveltségterületi képzésen.

– Elégedetten és eredményesen zárhatjuk a tanévünket: az 1870-ben alapított intézményünk megszépült, felújított, korszerűsített épületeiben kezdhettük az idei tanévet, szakmai, tudományos, módszertani konferenciáknak, számos szakkollégiumi rendezvénynek, művészeti kiállításoknak, sportversenyeknek biztosítottunk helyszínt, nemcsak saját hallgatóink, oktatóink, dolgozóink számára, hanem Baja megyei jogú város és környéke polgárai számára is, beleértve a középiskolás és általános iskolás diákokat is. 

A több mint 150 éve működő intézményünkben folyamatosan igyekszünk minőségi, magas színvonalú képzést biztosítani, elődeink szakmaiságát követni. 

Bízom benne, hogy önök a most megszerzett végzettségüknek megfelelően helyezkednek el, elégedettséggel és szakmailag felkészülten végzik feladataikat a leendő munkahelyükön, így főiskolánk jó hírnevét öregbítik. Az általános iskolák, óvodák, bölcsődék, cégek, vállalatok, önkormányzatok, illetve bankok örömmel várják önöket, a frissen végzetteket – fogalmazott dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor.

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya PhD- rektor
Fotó: Márton Anna

Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte azokat a változásokat, amelyekkel a pedagógusi pályát vonzóbbá kívánja tenni a kormány. Mint mondta, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a gyakorlati képzések koordinálása érdekében az egyetemeken, főiskolákon pedagógusképző központokat hoznak létre, melynek képzési tartalmáért felelős testületében a tagok fele gyakorló pedagógus.

– A megújítás kulcsa a hivatás iránti elköteleződés kiszélesítése és a képzések rugalmasságának és gyakorlati elemeinek erősítése. 

Ennek keretében elindítjuk a szakképzésben és a szakgimnáziumok esetében is az óvodai nevelő képzést, amely illeszkedik a megújult és sikeres technikumi képzések rendszerébe. Ennek eredményeként bővül az óvodások fejlődését támogatók száma, akik segítik a diplomás óvodapedagógusok munkáját. A felsőoktatási óvoda-pedagógusi kompetenciát megőrizzük és kiszélesítjük. Mindezek mellett azoknak, akik szeretnének idősebb gyereknevelés mellett is részt venni, lehetőséget teremtünk arra, hogy kétéves képzéssel tanítói diplomát szerezzenek – fogalmazott beszédében.

– A fenti javaslatokkal az elmúlt hónapokban lefolytatott szakmai egyeztetések alapján azt erősítjük, hogy a gyakorlatias, rugalmas pedagógusképzésre minél többen jelentkezve váljanak részesévé egy olyan hivatásnak, amely értéket közvetítve nevel, ad át olyan tudást, amely megszilárdítja nemzetünk jövőjét – mondta dr. Varga-Bajusz Veronika.

A végzős hallgatók eskütétele
Fotó: Márton Anna

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni a rendezvényen, ezért levelet küldött. A honatya ünnepi gondolatait Rablánszky Gitta II. évfolyamos német nemzetiségi tanító szakos hallgató olvasta fel.

A honatya így fogalmazott: „Ha bármikor bizonytalanná válnának, vagy úgy éreznék, megremeg önök körül a világ: jusson eszükbe, hogy diplomájukat kemény munkával érdemelték ki egy olyan intézményben, amely a hazai felsőoktatás legkiválóbbjai közé tartozik. Önök az Eötvös József Főiskolán tanultak, Baján, az ország egyik legszebb városában. Így nemcsak alma materük, hanem Baja városa is visszavárja mindnyájukat, bárhol is folytatják majd életüket.”

A végzett hallgatók fogadalomtételét követően a diplomák átadásával zárult az ünnepség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában