Ünnepség

2023.06.30. 12:47

A Szent Korona másolatát is kiállították a halasi templombúcsún – galériával

Az alsóvárosi római katolikus templomban Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére tartottak templombúcsú ünnepi szentmisét csütörtök délután. A jeles ünnepre és abból az alkalomból, hogy 85 évvel ezelőtt a városban járt a Szent István ereklyéjét hordozó Aranyvonat, most Kiskunhalasra érkezett a Szent Korona másolata, Hummel Gizella liturgikus ötvösművész alkotása.

Pozsgai Ákos

Hummel Gizella ötvösművész készítette el a Szent Korona másolatát

Fotó: Pozsgai Ákos

A Szent Korona másolatát szállító gépkocsi a Konok Kunok Motoros Egyesület motorosainak kíséretében 16 óra után nem sokkal érkezett meg. Kuris István László alpolgármester és Gyirán Péter káplán vitték be a templomba Hummel Gizella alkotó kíséretével. A Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát gondos kicsomagolás után az ötvösművész helyezte el a templom főoltárától jobbra kialakított helyen, ahova még a szentmise előtt több százan járultak, hogy megcsodálják. A Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikumának kadétjai álltak díszőrséget a koronázási ékszerek másolata előtt.

Hummel Gizella ötvösművész eredetileg az István király rockopera szentendrei bemutatójára készítette el a Szentkorona és a koronázási ékszerek másolatát milliméter pontossággal, az akkor a Nemzeti Múzeumban őrzött eredeti Szent Koronáról és koronázási ékszerekről készített fotók alapján majd fél év alatt.

– Szent Péter és Pál apostolok közbenjárását kérjük egyházközségünkre, városunkra, annak minden lakójára. 

A két főapostol hite, szeretete, kitartása és hűsége erősítsen meg mindannyiunkat, hogy Krisztushoz, a szeretet Istenéhez mindig szorosan ragaszkodjunk, őt adjuk tovább testvéreinknek és általa építsünk egy jobb világot. Ahol békesség van, ahol a szeretet istenének törvénye uralkodik, minden szívben, minden családban, minden házban – mondta szentbeszédében Fülöp Ernő kanonok, címzetes apát, a kerületi esperes, a Kalocsa Főszékesegyház plébánosa, aki Seffer Attila plébánossal közösen vezették a templombúcsú szertartását, amelyen részt vett Fülöp Róbert polgármester is és amelynek végén a szentmise résztvevői körmenetet tartottak a templomkertben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában