Önzetlenség

2023.06.18. 10:50

A ritka genetikai betegséggel született Flóráért jógáztak Halason is – galériával

A volt vízilabdázó, sportszakember, Drávucz Rita kislányának gyógyulásáért jógáztak a budapesti helyszínek után Kiskunhalas főterén is szombat délután. A jótékonysági jógaóra regisztrációs bevételét, az esemény ötletgazdája és szervezője, Dági Viktória tréner, a dongalábakkal született, később Charcot-Marie-Tooth-szal diagnosztizált Flóra gyógykezelését is támogató WonderFlora & CMT Alapítványnak ajánlotta fel.

Pozsgai Ákos

Együtt jógáztak az önzetlen halasiak

Fotó: Pozsgai Ákos

Drávucz Rita, aki sportkarrierje után a Magyar Olimpiai Bizottságban látott el sportszakmai feladatokat, később az EMMI-ben sportfinanszírozás, ma a sportmarketing területén dolgozik, néhány éve állt a nyilvánosság elé kislánya történetével, aki dongalábakkal született és egy ritka betegséggel, Charcot-Marie-Tooth-szal diagnosztizáltak. Flóra betegsége váratlanul érte a családot, viszont a legjobb kezekbe került, dr. Szabó Miklós Károly ortopéd szakorvos kezeli születése óta a kislányt. Édesanyja időközben a közösségi médiában talált rá egy csoportra, amely akkor közel ezer főt számlált, a család sok támogatást kapott onnan is.

A kislány gyógykezelését támogatja a WonderFlora & CMT Alapítvány, amely célul tűzte ki, hogy megismerteti a nagy nyilvánossággal a CMT, azaz a Charcot-Marie-Tooth genetikai eredetű betegséget. Az elnevezés annak a három orvosnak a vezetéknevéből származik, akik 1886-ban írták le először a CMT-t. Jean-Martin Charcot, Pierre Marie és Howard Tooth. A CMT az izomzatot irányító perifériás idegrendszer működési zavara, a mozgató- és érzőidegeket érintő megbetegedés.

– A különböző terápiáknak köszönhetően Flóra állapota folyamatosan javul, már képes pár lépés megtételére, azonban a deformált lábfejek megakadályozzák a további fejlődésben. 

A kislánynak egy nagyon komplex, Magyarországon nem elérhető rekonstrukciós ortopédiai műtétre van szüksége ahhoz, hogy erősen deformált lábai ismét megfelelő helyzetbe kerüljenek, talpai lekerüljenek a földre és fájdalom nélkül, akár a segédeszköz elhagyásával, stabilan tudjon sétálni. A két műtét ára 180 ezer dollár, amelynek eddig a 35 százaléka gyűlt össze – olvasható az alapítvány oldalán.

Az alapítvány támogatásával a műtét mielőbbi megvalósítását segítették azok, akik regisztráltak és részt vettek Dági Viktória szombat délutáni jógaóráján a halasi főtéren. A kiskunhalasi születésű, Budapesten élő sporttréner a fővárosban is több helyszínen szervezett jótékony jógaórákat, ezzel támogatva a Flóra gyógyulását segítő alapítványt.

Flóra történetéről és az alapítványról wonderfloraandcmt.hu-n lehet többet olvasni.

Aki nem tudott részt venni a jógaórán, de támogatná Flórát itt tudja megtenni:


 

WonderFlora & CMT Alapítvány


 

OTP 11742300-21449149


 

SWIFT: OTPVHUHB


 

IBAN: HU40 1174 2300 2144 9149 0000 0000


 

Közlemény: WonderFlóra adomány


 

Adószám: 19288631-1-42

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában