Elismerés

2023.06.23. 18:30

A Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját nyerte el a halasi médiaművész

A Magyar Művészeti Akadémia által hatodik alkalommal meghirdetett program 100 művészt támogat, akik szeptembertől három éven át havi 200 ezer forint támogatásban részesülhetnek – tudatta közleményében az akadémia.

Pozsgai Ákos

Kazi Roland

Fotó: Kazi Roland Facebook-oldala

A 2018-ban indult ösztöndíjprogram célja az alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészet-elméleti tevékenység programszerű, három évre szóló támogatása, a magas színvonalú művészi és művészet-elméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése mellett az ösztöndíjasok szakmai kapcsolatainak bővítése, alkotásaik népszerűsítése, életpályájuk dokumentálása.

A művészeti alkotó munkát támogató pályázaton a nyertesek havi 200 ezer forintos juttatást kapnak három éven át. Az építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriákban idén 1264 pályázatot nyújtottak be. A legnépszerűbb a képzőművészet, a film- és a fotóművészet.

A kiskunhalasi születésű és a dél-magyarországi vidékhez ma is ezer szállal kötődő Kazi Roland médiaművész a képzőművészet szekcióban nyerte el a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíját.

Kazi Roland sokrétű művészetében az emberi létezés alapkérdéseit vizsgálja, és azokra keresi a választ mozgó installációk, objektek, videók és fotók segítségével. Kazi Rolandot kezdetben szülőföldje hiedelemvilága foglalkoztatta. A helyi közösség babonák által létrehozott saját világát ütköztette a modern kor eszközeivel. Ez a kontraszt a szubjektum és a külvilág között vezette el őt a metafizikai alapfogalmak vizsgálatához. Műveiben olyan témák kerülnek előtérbe, mint a valóságérzékelés, a végtelen, az emlékezés vagy éppen a tér és idő fogalmai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában