Kecskemét

2023.06.15. 16:15

A kullancs helyes eltávolítását sajátították el a Hunyadivárosi Baba-Mama Klub anyukái – galériával

A Hunyadivárosi Baba-Mama Klub már több mint tíz éve működik, azonban az utóbbi évek nehézségei, elsősorban a koronavírus okozta világjárvány miatt az anyukák egy időre kénytelenek voltak hanyagolni a közös találkozást.

Lizik-Varga Katalin

A védőnő megmutatta a kullancsok helyes eltávolításának a módszerét

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Hunyadivárosi Baba-Mama Klub most szerveződik újjá – tájékoztatott, Ráczné Turcsányi Réka, hunyadivárosi védőnő. Hozzátette, hogy az összejöveteleiknek mostantól a megújult Hunyadivárosi Közösségi Ház ad otthont. Ez már a második alkalom, hogy itt találkozunk – tette hozzá. 

A baba-mama klubba kis- és nagy babás anyukákat várnak a kicsikkel együtt. A 3 hónapos babáktól egészen a három éves gyerekekig itt mindenki megtalálja magának a legjobb elfoglaltságot, az anyukák pedig közben sok-sok tudásra tehetnek szert. A részvétel mindig ingyenes. 

Az alkalmakon érdekes és egyben nagyon hasznos témákat tárgyalnak. Sokszor szakemberek és fejlesztők mutatkoznak be, valamint segítenek tanácsaikkal az anyukáknak. Nemrég baba-jógát is tartottak számukra, a tervek szerint a közeljövőben pedig az elsősegélynyújtás témájával fognak foglalkozni és az illóolajok hatásával kapcsolatos tudnivalókat is elsajátítják. Hordozási tanácsadót is szeretnének meghívni. A hunyadivárosi védőnők pedig mindig aktuális témákat dolgoznak fel előadásaikban. 

Most Ráczné Turcsányi Réka a nyári problémákról beszélt a jelenlévőknek. Szó esett a napvédelemről, többek között arról, hogyan érdemes napvédőt választani a kicsiknek, és hogy melyik napszakban érdemes sétálni a gyerekekkel. 

Egy másik nagyon aktuális és fontos témával is foglalkoztak: a védőnő megmutatta a kullancsok helyes eltávolításának a módszerét, valamint részletesen elmondta, mire kell figyelni kullancs-csípés után. 

A védőnő elmondta, hogy a helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcinákat értjük, azonban az említett vérszívók által terjesztett - jóval gyakoribb betegség - a Lyme-kór nem előzhető meg ezzel a védőoltással. 

Ezért is nagyon fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk a kullancsot – hangsúlyozta Ráczné Turcsányi Réka. Hozzátette: a csípés helyét pedig figyelni kell. Ha a csípés helyén gyűrű- vagy kokárdaszerű bőrpír alakul ki, orvoshoz kell fordulni, ugyanis ez a Lyme-kór egyik tipikus tünete – tette hozzá a védőnő.  

A baba-mama kör mai alkalmán még az útipatika összeállításáról is beszélgettek, hiszen a nyaralások időszakában is nagyon fontos, hogy mindig kéznél legyenek a megfelelő gyógyszerek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában