Pénz nélküli piac

2023.06.11. 13:45

A cserekereskedelem ősi módszerét elevenítették fel Fülöpjakabon – galériával

A cserekereskedelem ősi módszerét elevenítették fel a hétvégén Fülöpjakabon, ahol pénz nélküli piacot rendeztek. Bár az első cserebere alkalomra csak néhányan érkeztek a helyi piactérre, de így is jó hangulatban telt és eredményesen zárult az esemény – vélekedett a főszervező, Kovács Márta. A helyi faluház vezetője kezdeményezésére megvalósult pénz nélküli piacon játékok, könyvek, zöldségek, japán kristálygomba és még házimalomban őrölt liszt is új gazdára talált.

Vajda Piroska

Gazdát cseréltek az áruk

Fotó: Vajda Piroska

Kovács Márta érdeklődésünkre elmondta, a faluház vezetőjeként mindig igyekszik újdonságokat kitalálni, új programokat megvalósítani, olyanokat, amelyek kis költségvetésűek. A világjárvány idején nagyon nagy sikere volt a termelői piacnak és ezt egy kicsit tovább gondolva jött a pénz nélküli piac ötlete, ahol nem csak tárgyakat, hanem szolgáltatásokat is cserélhetnek az érdeklődők. Kovács Márta abban bízik, hogy a következő cserebere alkalom már több érdeklődőt vonz és a szélesebb lesz a kínálat is, hiszen biztosan van mindenkinek olyan dolga, amit szívesen elcserélne. Úgy véli, bár ősi módszer a cserekereskedelem, de nem vagyunk hozzá szokva. Ám, ha megbarátkoznak a gondolatával az emberek, akkor több lehetőséget látnak benne. 

A Cserebere fogadom címmel megrendezett pénz nélküli piacnak lesz folytatása. Úgy tervezik, hogy minden hónapban egyszer megrendezik a helyi piactéren. A csere lehet áru, termék vagy szolgáltatás. Lehet fizetni akár hajvágással, fűnyírással, befőttel vagy ruhával. Bármivel, amiben a felek megegyeznek. Bármi cserélhető: gyerekjáték, ruha, bútor, palánták, élelmiszer – sorolta Kovács Márta, aki az eseményre nem csak a fülöpjakabiakat várja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában