Szentmise

2023.05.28. 20:20

Pünkösdi hangverseny csendült fel a tompai Kapisztrán Szent János templomban – galériával

Pünkösd vigíliáján szentmisével kezdődött a szombat este a tompai Kapisztrán Szent János templomban, utána a pünkösdi hangverseny vette kezdetét. Pék Csaba vezetésével fellépett az Akkord fúvószenekar, a Kelebiai Daloskör, Pék Csaba pedig orgona- és harmóniummuzsikával tette teljessé az estét.

Pozsgai Ákos

Pék Csaba vezetésével fellépett az Akkord fúvószenekar és a Kelebiai Daloskör

Fotó: Pozsgai Ákos

Az első zenei blokkban az Istent dicsérő és magasztaló barokk zenei műveket hallhatott a közönség fúvós hangszereken, orgonakísérettel. A hangverseny nyitó számként Jeremiah Clarke: Trumet Voluntary – Jertek, áldjuk Istent, Georg Friedrich Handel: Csak téged dicsér című skót zsoltár, Samuel Jakoba: Hitben élt, Esterházy Pál: Zengje a nyelvünk, valamint ismeretlen szerzőtől: Mily Boldogság című zenemű hangzott fel. 

Az Akkord fúvószenekar 1996-ban alakult, azóta számos hangversenyen vettek részt, templomi koncertek, városi ünnepségek, falunapok, térzenék, kulturális rendezvények és több neves kórus közreműködő együtteseként is fellépetek számtalan alkalommal. A zekekar tagjai megalapításuk óta játszanak az együttesben, kibővülve ifjú művészekkel. A tagok közül trombitán játszik Pék Balázs, Pék István, vadászkürtön Pék Péter, tenorkürtön Pék Viktor, eufóniumon Pék Gábor, tubán Pék Csaba.

A második blokkban a Kelebiai Daloskör katolikus egyházi énekeket adott elő: Himnuszdallam, Boldogságos Asszonyunk, Mit jelent az égi szózat és a Jöjj, Szentlélek című dalok hangzottak el.

A harmadik blokkban Johan Sebastian Bach-korálok, Jézus, én bizodalmam, Oh, Gott du frommer Gott – Én áldott Istenem, Jesu, meine Freude – Jézus vigasságom és Sollt ich meinem Gott nicht singen – Ne énekeljek az én Istenemnek című zeneműve csendült fel.

A negyedik blokkban harmóniumon egy Ír dallam, Jean Sibelius: A földön túl, John Dykes: Szent vagy, szent vagy című zeneművek hangzottak el, utóbbi trombitaszólóval és tuba kísérettel.

Az ötödik blokkban ismét a Kelebiai Daloskör pünkösdi énekeket adott elő, majd a hatodik blokkban az elhangzott zeneművek között felcsendült az Üdvhadsereg fúvós gyűjteményéből is néhány zeneszám. Zárásként a Kelebiai Daloskör és az Akkord fúvószenekar tagjai együtt énekelték Beng Eriksson: Szentlélek Isten jöjj szívünkbe című művét, majd ráadásszámként az Elgar-induló hangzott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában