Rendezvények

2023.05.15. 06:49

Országos és megyei polgárőr napot is rendeznek Bács-Kiskunban

Alig egy hónap alatt két jelentős polgárőr rendezvénynek is otthont ad Bács Kiskun. Június 10-én három év kihagyás után a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség újra megrendezi a Vármegyei Polgárőr Napot. Majd július 8-án a tavalyi évet követően ismét a vármegye fogadja be az Országos Polgárőr Napot, Dunapataj után immár Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben találkoznak az ország polgárőrei − tájékoztatott dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke.

Horváth Péter

A képen: Fekecs Dénes

Forrás: Polgárőrség

Fekecs Dénes elmondta, hogy Bács-Kiskun vármegyében a tavalyi országos esemény előtt már 2018-ban is tartottak Országos Polgárőr Napot, akkor Baján, a Petőfi-szigeten. Az nagyon jól sikerült esemény volt, ahová a belügyminiszter is ellátogatott. Tavaly az Országos Polgárőr Szövetséggel (OPSZ) és a dunapataji önkormányzattal együttműködve Dunapatajon, Bakodpusztán tartották az országos rendezvényt, ami a visszajelzések szerint az egyik legjobban sikerült esemény volt a polgárőr rendezvények történetében. Más prominensek mellett jelen volt a Belügyminisztérium rendészeti  államtitkára, a Honvédség vezérkari főnöke és az országos rendőrfőkapitány is. 

− Talán ennek is köszönhető, hogy az OPSZ úgy döntött, hogy ismét vármegyénkben rendezzék meg az országos eseményt, immár Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. Ehhez Lezsák Sándor − aki maga is polgárőr − biztosította támogatásáról a polgárőrséget. Így ideális körülmények között, gyönyörű környezetben jöhetnek össze és cserélhetnek tapasztalatot ismét Magyarország polgárőrei − fogalmazott az elnök, aki az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese is.

− A vármegyei polgárőr nap is fontos szerepet tölt be a Bács-Kiskun biztonságára vigyázó polgárőrök életében: az összetartozást és egységet kifejező és erősítő hagyományos esemény, amit minden évben nagyon várnak a vármegye polgárőrei − mondta Fekecs Dénes. Sajnos utoljára 2019-ben Soltvadkerten rendezték meg a Megyei Polgárőr Napot, nagy sikerrel, mintegy ezer fő részvételével. Azóta a Covid miatt elmaradt, de június 10-én ismét színvonalas rendezvényen találkozhatnak a vármegyei polgárőrök, melynek helyszíne a Szelidi-tó lesz. 

− Az elmúlt években többször felvetették a polgárőrök, hogy az országos mellett tartsuk meg a vármegyei polgárőr napot is. 

Nagyon hasznos volt az országos szintű esemény, hiszen mindenfelől érkeztek polgárőrök, akikkel tapasztalatot cserélhettünk, de szeretett hagyomány volt, hogy magunk között is találkozunk − mondta Fekecs Dénes, hozzátéve, hogy ahogyan megszokott volt, most is elismeréseket adnak át a megyei eseményen.  

− A Kiváló Polgárőr jelvénytől a Polgárőr Érdemkeresztig számos elismerést adunk át a vármegyei napon, kifejezve nagyrabecsülésünket polgárőreink iránt, akik áldozatos munkát végeztek az elmúlt években: a járvány alatti karitatív tevékenységük mellett a déli határszakasz megerősítésében is hatalmas szerepet vállaltak, és vállalnak a mai napig, igazi hazafiként védve az országot az illegális migrációtól − méltatta a polgárőrök munkáját az elnök. Persze nem csak a protokoll, hanem a szórakozás is szerepet kap az eseményen. Hét-nyolcszáz főre számítanak, és hadrendbe állítják a kunbaracsi egyesület gulyáságyúját, illetve nagyon sok egyesület főz ilyenkor, így mindenki jó vendéglátásban részesül. A lovas tagozat is jelen lesz a polgárőr napon, ahol a gyermekek majd lovagolhatnak is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában