A holokauszt áldozatai

2023.05.30. 17:08

Márványtábla őrzi a kecskeméti Egressy utcai zsidó mártírok emlékét – galériával

A holokauszt áldozataivá lett kecskeméti, Egressy utca 5. szám alatt élt zsidó polgárok tiszteletére emelt emléktáblát kedden az épületben működő Wojtyla Barátság Központ sorsközössége.

Sebestyén Hajnalka

Az Egressy utca 5. szám alatt élt zsidó polgárok tiszteletére emeltek emléktáblát

Fotó: Wojtyla Ház

A közelmúltban, a Wojtyla Barátság Központ gondozásában megjelent, a szociális-közművelődési intézménynek is helyet adó Egressy utca 5. szám alatti épület történetét bemutató kötet. A megjelenése előtti levéltári adatgyűjtés során kiderült, hogy a ház 1894-es megépítése óta izraelita vallású kecskeméti polgárok otthona volt. A vészkorszak idején az ingatlan lakói, akik egyébként a hírös város legjelentősebb adófizetői közé tartoztak, 1944-ben – mind a tízen, köztük apró kisgyermekek és időskorúak is – kecskeméti elhurcolásukat követően Auschwitzban a holokauszt áldozataivá váltak. 

Amint Farkas Pál, a karitatív létesítmény munkatársa fogalmazott, a márványtábla – mely Borsos István izsáki kőfaragó mester adománya – örök mementóként szolgál a következő generációk számára, figyelmeztetve a jövő nemzedékeit, mire képes a fékevesztett emberi gonoszság.

Az ünnepség első perceiben Lakatos Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ifjú színművésze prózai előadásával fejezte ki a megjelentek közös fájdalmát a tragikus esemény kapcsán. A beszédek sorát kezdte Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze. 

Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő felidézte az 1910-es népszámlálás adatait. Akkoriban hetvenezer lelket számláló Kecskeméten mintegy kétezer izraelita vallású polgár élt, akik számarányuknál jóval nagyobb mértékben járultak hozzá a hírös város szellemi-kulturális fejlődéséhez, gazdasági gyarapodásához. A második világháború idején a teljes vidéki zsidóságot megsemmisítették. 

A Pécsi Tudományegyetem dékánja, prof. dr. habil Szécsi Gábor filozófikus gondolatait osztotta meg, majd Raáb Gábor kántor vallásos zsidó énekeket énekelt. Végül prof. dr. Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, egyetemi tanár, az alföldi régió vezető rabbija tette közkinccsé gondolatait, majd az izraelita közösségek részéről imádsággal zárta megemlékezését.

Az alkalmat Szabó Sándor tárogatóművész hangszeres játéka kísérte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában