Madarak

2023.05.12. 16:52

Kilenc kis hattyú lett a halasi Csetényi Élménypark új sztárja

A vízibivalyokkal társbérletben élő bütykös hattyúpár gondosan neveli a kilenc pihés hattyú fiókát, a család a vízen úszkálva tölti idejük nagy részét a Csetényi Élménypark taván. A vízimadarak osztoznak még a park területén élő ludakkal is, ők azonban jelenleg egy közeli birtokon vannak, hamarosan egy területet kerítenek el nekik a parkban és oda telepítik vissza őket.

Pozsgai Ákos

A boldog hattyú család

Fotó: Pozsgai Ákos

A park látogatói rajonganak a tojásból nemrég kikelt hattyú fiókákért, vannak, akik azért keresik fel az élményparkot, mert hallott róluk és mindenáron látni szeretné őket, tudtuk meg Vincze Bálinttól, a parkot üzemeltető Városmenedzser Kft. ügyvezetőjétől. Akinek szerencséje van, láthatja is, ahogy nekünk is sikerült lencsevégre kapni a park tavában békésen úszkáló hattyú családot.

A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is felváltva végzik. A pelyhes kis hattyúk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fehér, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek. 

Együtt úszik a hattyúcsalád
Fotó: Pozsgai Ákos

Onnan a bütykös elnevezés, hogy a csőrükön van egy bütyök – avatott be a részletekbe Greguss Viktor, a halasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület vezetője, aki elmondta azt is, hogy az elmúlt évben is költött a parkban egy hattyúpár. A bütykös hattyú Európában elterjedt, hazánkban élő 3 hattyú fajta egyike, egyik legnagyobb testű madárfajta, a halasi és környékbeli tavakon is szép számmal található belőlük. A tavak, folyók és mocsaras területek közelében élnek, ahol táplálékuk nagyrészt olyan vízi növényekből áll melyek a víz felszíne alatt nőnek.

– A Csetényi Élménypark lakói között libák is vannak, ők azonban még egy közeli birtokon vannak, egy elkerített területet alakítanak ki a számukra parkban, ahogy elkészül új lakóhelyük telepítik vissza őket a parkba – mondta el Vincze Bálint, a Városmenedzser Kft. ügyvezetője, aki a hétvégén, szombaton megrendezésre kerülő Madarak és fák napi eseményt ajánlotta mindenki figyelmébe, amikor ismét sok látogatót várnak a parkba.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában