Születésünnep

2023.05.18. 13:17

Családbarát fejlesztéseket is terveznek a kecskeméti szülészeti osztályon – galériával

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a Születésünnep beszélgetős délutánja szerdán, ahol az érdeklődő kismamák és édesanyák dr. Fekete Zoltán főorvosnak, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház szülészeti-nőgyógyászati osztály megbízott új vezetőjének tehették fel kérdéseiket Kecskeméten, a régi SZTK előadótermében.

Sebestyén Hajnalka

Sok érdeklődőt vonzott a beszélgetés dr. Fekete Zoltán főorvossal

Fotó: Bús Csaba

A Születésünnep rendezvénysorozat főszervezője, Kovács-Dandi Csilla volt a beszélgetőtársa a főorvosnak, de néhány kérdés után átadta a szót a jelenlévő kismamáknak és édesanyáknak, édesapáknak. 

A rendezvényen először bemutatkozott dr. Fekete Zoltán PhD. osztályvezető főorvos, aki néhány hete vette át az osztály vezetését. Elmondta: Szegeden született, ott tanult, 21 évig a Szegedi Tudományegyetemen dolgozott, részben a Szülészeti Nőgyógyászati Klinikán, részben az Urológia Klinikán, illetve az egyetemen tanított. A szülészet alap nála, de a fő profilja a medencefenék rekonstrukció, a vizelettartási zavarok, illetve a mélyen infiltráló endometriózis operációk, valamint az operatív onkológia. 2020-ban több kollégájával együtt a szegedi klinikáról átmentek Kiskunhalasra, a járványkórházba dolgozni, majd 2022. július 1-jével jött át Kecskemétre.

A négygyermekes családapának számos ötlete van arra, hogyan lehetne tovább javítani az osztályt, a kórház vezetőségével e téren már tárgyalásokat folytatnak. A tervezett fejlesztések segítenék a családiasabb környezetben való szülést, akár természetes úton, akár császármetszéssel történik, az alternatív lehetőségekkel pedig az édesanyáknak kedveznének.

A kérdések egy része a császármetszésekre vonatkozott. Sokakat érdekelt, lesz-e lehetőség a jövőben arra, hogy császármetszés után hüvelyi úton is szülhessenek a várandósok. A főorvos ennek kapcsán kifejtette: amennyiben egészségügyileg minden rendben van, semmi nem indokolja az újabb császármetszést, ha van értelme és előnye, akkor nem látja akadályát a hüvelyi szülésnek. Érkezett kérdés arra vonatkozóan is, hogy a jövőben is nagy számban lesznek-e császármetszések. A főorvos ennek kapcsán kifejtette: mindig az alapján döntenek, hogy mi a legjobb az édesanyának és a magzatnak.

Dr. Fekete Zoltán a kérdésekre válaszolva vázolta a tervezett technikai fejlesztéseket is. Szeretnék a nagy, egyterű szülőszobát kisebb, elszeparáltabb szülőboxokká átalakítani a meghittebb légkör érdekében. A szülészeti pozíciók lehetőségét is bővítenék, ehhez egyrészt technikai eszközbeszerzés, másrészt hozzáértő szakember szükséges. Egy szülőszék és egy vajúdókád vásárlása mindenképpen a tervek között szerepel.

Aranyórás szobát is átalakítanának egy alapítvány jóvoltából, ez hamarosan megvalósul. Ennek eredményeképp a családok sokkal izoláltabban, meghittebben élhetik át az első perceket.

Sokakat érdekelt a választott orvos kérdése is. A törvény már nem teszi lehetővé, hogy a terhesgondozást végző orvos vezesse le a szülést, csak vis major esetekben lehetséges mindez. Az osztályvezető azonban hozzátette: minden munkatársuk jól felkészült, az édesanyáknak nincs okuk félelemre. Arra pedig lát lehetőséget, hogy a jövőben hasonló fórumon bemutatkozzanak az osztály új kollégái is, így az érdeklődő hölgyek nemcsak a honlapon közzétett információk alapján kaphatnak róluk képet.

Arról is tettek fel kérdést a jelenlévők, hogy a jövőben van-e lehetőség arra, hogy édesapa jelen legyen egy császármetszésnél. A főorvos ennek kapcsán elmondta: már zajlanak egyeztetések az aneszteziológusokkal, hogy milyen lehetőségek lehetnek arra, hogy senkit sem zavarva, az apa részt vehessen egy császármetszésnél. Érkezett kérdés a dúlákkal kapcsolatban is, ennek kapcsán a főorvos hangsúlyozta, már most is jelen lehetnek, előzetes egyeztetés alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában