Ivóvízhálózat felújítás

2023.05.05. 19:50

140 milliós támogatásról mondott le Kalocsa városa

Tizenkét kalocsai utcát érintett volna az az ivóvízhálózat felújítás, amire 140 millió forint támogatást nyert a város. A képviselő-testület viszont úgy döntött, visszalépnek a pályázattól, mert a vízhálózattal kapcsolatos felújítási feladatok időközben átkerültek az államhoz és nem kívánják bevállalni a 76 millió forint önerőt.

Zsigmond Enikő

Hatalmas csőtörés a Tóth Mike utcában

Fotó: Lzik-Varga Katalin / archív-felvétel

Vízveszteség csökkentése Kalocsán címmel adott be pályázatot a kalocsai önkormányzat még tavaly márciusban, melynek keretében az ivóvíz-hálózat rekonstrukcióját terveztek.  A felújítást közel 4,2 kilométer hosszúságban Kalocsa északkeleti, zömében az 51-es főút keleti oldalán található városrészben tervezték, mely tizenkét utcát érintett volna. Kalocsán hozzávetőleg 120 kilométer ivóvíz-hálózat van, hozzá több mint hat kilométernyi vezeték, míg a barákai kúttól a városhoz ér a víz. Nemcsak a pályázatban szereplő szakasz, hanem a hálózat egésze elöregedett. Korábban többször elhangzott jelzőként, hogy időzített bomba ez a hálózat, nem kiszámítható, hogy a város területén hol fog eldurranni egy nyomócső, melyre az utóbbi években sűrűn volt is példa.

A pályázatot befogadták, majd kiegészítések után közel 140 milliós támogatást ítéltek meg a projekt végrehajtásához, melyhez a városnak 76 milliós önerőt is hozzá kellett volna tennie. A támogatási szerződés előfeltételeként a közbeszerzési eljárást is lefolytatták, a nyertessel előszerződést kötöttek.

Időközben csatlakozott Kalocsa is ahhoz az integrációs programhoz, melyben a víziközmű-szolgáltatást a víziközmű vagyonnal együtt átruházzák ingyenesen a magyar államra, innentől az ellátási kötelezettség is az államot terheli. E megállapodás szerint a folyamatban lévő beruházások, melyek a víziközmű-vagyont érintik, befejezésük után szintén az állam tulajdonába kerülnek.

A legutóbbi testületi ülésen tárgyaltak erről a képviselők, a témát előterjesztő Filvig Géza polgármester úgy fogalmazott, hogy 76 milliós önerőt beletenni egy olyan projektbe, mely hamarosan a magyar állam tulajdonába kerül, nem tartja gazdaságosnak, ezért javasolja, hogy lépjenek vissza a pályázattól, ezzel együtt mondjanak le a 140 milliós támogatásról.

Király Róbert képviselő kifejtette, hogyha már megnyert pályázata van a városnak, az érintett városrészben az ott lakók érdekében meg kellene valósítani a projektet, javasolta, hogy nyújtsanak be az önerő fedezetére igényt. 

A polgármester azt válaszolta, hogy 76 milliót a városi vagyonból beletenni az állami vagyonba nem felelős gazdálkodás. Szabó Balázs képviselő pedig visszautalt egy korábbi ülésre, ahol arról volt szó, hogy az állam átveszi ezt a pályázatot és megvalósítja. Erre a felvetésre azonban dr. Filvig polgármester csak annyit mondott, hogy innentől az állam dönti el, hogy megvalósítja-e a tervezett ivóvízhálózati szakasz felújítását.

Simon Zoltán alpolgármester elmondta, értesülései szerint az új tulajdonos átvilágítja a működésért eddig felelős cégeket, valamint felméri az átvett rendszer állapotát. Ezek birtokában döntik el, hol milyen felújítások szükségesek.

A képviselők végül két nem szavazat mellett a pályázattól való visszalépés mellett döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában