Rendezvény

2023.04.16. 18:50

Látványos lasershow installációval küldték a világűrbe Petőfi költeményeit Kiskőrösön – galériával

Színes, gazdag programkínálattal emlékezettek Kiskőrösön Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára. A szombat esti lasershow mintegy megkoronázta ezeket az eseményeket, amikor fénysebességgel indultak űrutazásra Petőfi versei.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Petőfi 200 Év országos rendezvénysorozatának programjai gazdag tartalommal töltötték és töltik meg a települések, az ország és a határontúliak ünnep és hétköznapjait. A szombat esti rendezvény is egyik impozáns eseménye volt a megemlékezéssorozatnak.

Kiskőrös központjából, a Kiskőrösön 200 éves született költő verseit, kiskőrösi diákok tolmácsolásában a kiskőrösi Kovács Tamás, Lasershow Hungary International Kft. alapítója által kifejlesztett lasershow installáció révén a világűrbe juttatták. A szombat este felhangzott versen a világűrben bolyonganak az idők végezetéig.

Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy évekkel ezelőtt, amikor a Petőfi 200 rendezvénysorozat programjait szervezték, akkor mindenképpen szerettek volna egy szabadtéren elérhető és országos nyilvánosságot kapó látványosságokat megvalósítani Kiskőrösön az emlékév ideje alatt, amelyek méltóak Petőfi Sándor költői munkásságához és az emlékévhez.

A modern technológia vívmányait felhasználva a Lasershow Hungary International Kft. szakemberei a Kiskőrös főterén lévő Petőfi-szobor mögé lézerágyúkat telepítettek, melyek nemzeti színű sugarakat „lőttek” a világűrbe szombat este 8 órától éjfélig. A saját fejlesztésű eszközzel hangot kódoltak a lézerfénybe, vagyis a kiskőrösi diákok hangját, akik Petőfi költeményeit szavalták a szobor talapzatánál.

A szervezők reményei szerint, ha a világűrben léteznek legalább olyan fejlett világok, mint a miénk, akkor képesek lesznek megérteni azt, hogy a lézersugarakkal szállított versek üzenetek formájában járják a kozmoszt. Azok pedig jelzik, hogy létezhet valahol egy olyan fejlett civilizáció, amely ilyen üzenet átadásra képes.

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium és a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium diákjai egy mikrofonon keresztül kapcsolódtak a cég eszközéhez és a hangjukat a fénynyalábok magukkal vitték az űrbe.

A jeles alkalomra több ezren gyűltek össze a Petőfi szobornál, vidékről is sokan érkeztek a városba, a harminc kilométer magasba nyúló látványos lasershow, ugyan borult volt az ég, de így több kilométerről is látható volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában