Kiállítás

2023.04.26. 11:50

Kádár-kori időutazásra várják az érdeklődőket Jászszentlászlón – galériával

Különleges időutazásban lehet része azoknak, akik ellátogatnak április 29-én, szombaton a Közösségi Házba, ahol 9 órakor kezdődik az Áramosítás – Elektronikai eszközök a Kádár-kori Magyarországon című technikatörténeti kiállítás.

Vajda Piroska

Korhű környezetben mutatják be a ma már ritkaságnak számító egykori technikai eszközöket.

Fotó: Vajda Piroska

A tárlatot ezúttal is a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület rendezte, kapcsolódva a községi Civil Kulturális naphoz. Mészáros László, az egyesület elnöke elmondta, Bánfi Attila ötlete alapján szervezték meg a kiállítást, az egyesület helytörténeti gyűjteményében ugyanis nagyon sok Kádár-korból származó technikai eszköz található, ám ezeket még nem mutatták be a nagyközönségnek. 

A kiállítást úgy állították össze, hogy korhű környezetben mutatják be a ma már ritkaságnak számító egykori technikai eszközöket. Berendeztek például egy nappalit, ahol a piros-fekete színű műbőr kanapén üldögélve nézhetik a látogatók a korabeli híradástechnikai és szórakoztató eszközöket, így a televíziót, diavetőt, orsós magnót, lemezjátszós rádiót. De a Rakéta és a Hajdú porszívó sem maradhatott ki a tárlatból. 

Berendeztek egy Kádár-kori konyhát is, ahol többek között az akkor használatos melegszendvicssütő, Sokol rádió, hűtő, NDK-s robotgép, szovjet teamelegítő, kávéfőző, vízmelegítő is látható. A korabeli irodában kiállítottak egy iskolai számítógépet, elektromos írógépet, számológépet, géptávírót, stencilgépet is, amin egyébként a község első újságját is sokszorosították. 

Mindezek mellett még több fajta híradástechnikai és szórakoztató eszközt – szalagos és kazettás magnókat, rádiókat, diavetítőket, iskolai számítógépet – is láthat a nagyközönség. A szervezők abban bíznak, hogy a tárlat sok érdeklődőt vonz majd. Az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalabbak pedig láthatják, hogyan élték hétköznapjaikat szüleik, nagyszüleik. A kiállításon a témával kapcsolatos korabeli filmeket is vetítenek majd. A tárlat június végégi látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában